Sista temat för sommaren är Stadens ljus. För min del blir det ett mycket kortare inlägg än jag hade planerat, har svettats här hemma i stan några timmar med klädtvätt, blomvattning, butiksspring mm och nu ska jag iväg tillbaka till villan, ute är det fantastiska 27-28 grader, och supervädret fortsätter!!! Ingen bild har jag att sätta med heller, det blir bara "tell" och inget "show" den här gången.
Alla texter och uppgifter nedan är från boken En lysande historia, skriven av Svenolof Karlsson med anledning av Jakobstads Energiverk 100 års-jubileum år 2001.
Framtidsdröm år 1900:
”Hvad – är detta värkligen gamla Jakobstad? – Nej, det måste vara någon annan stad, kanske en storstad. Men jag var ju ännu för ett par minuter sedan hemma, hvad vill då detta säga? Och se, jag möter ju idel bekanta ansikten – har då hela befolkningen genom ett trollslag blifvit förflyttad till något annat ställe?
Nej – nog är det i alla fall min kära gamla födelsestad, fast betydligt förändrad. Där är ju det gamla rådhuset med sin balkong, därifrån musiken med långa mellantider brukar utföra några bekanta melodier och där vid något festligt tillfälle någon af stadens läskunniga herrar brukar hålla dundrande tal till den nedanför stående, men mun och öron lyssnande allmänheten. Och på taket står ju ännu det kända tornet därifrån nattvakter eller rättare brandvakten med halft vaksamt öga ser ett ögonblick ner på staden. -- - -- Nedanför ligger ju det gamla torget, mörkt som vanligt.
Men – se, titta hvad är det? Är det någon vådeld? Nej – intet, jag ser mig omkring och hvad tror ni jag ser? Jo, -- under öfver alla under – rundt torget och särskildt kring rådstugan ser jag grofva, grönmålade höga stolpar, och – kan ni tänka er det! – par, tre meter från marken är på hvarje stolpe en elektrisk båglampa af åtminstone 50 normalljus styrka, och hela torget, som förut varit så mörkt som en ofantligt stor källare, dit dagens ljus endast tränger in genom några små gluggar, blir nu med en hast ljust och trefligt som på en vacker sommarnatt i juni.” (Skribenten ”Snappopp” i Jakobstads Tidning den 30 mars 1900. Publiceras just då mörkret i Jakobstad åter blir ett allmänt samtalsämne.)
- Det första elektriska ljuset i Jakobstad tänds i tobaksfabriken hösten 1889.
- Nästa ställe som får elektriskt ljus är Schaumans cirkoriafabrik, i januari 1893
- Första gången elektrisk belysning tas upp av stadsfullmäktige är i början av 1986.
- Efter att Jakobstad fått en egen tidning, i december 1898, kommer frågan om elektrisk belysning upp med jämna mellanrum. Irritation uttrycks inte bara över avsaknaden av elektriskt ljus, utan också över att oljelamporna inte hålls brinnande som det är bestämt.
- Det första elljuset i staden tänds 1 september 1901
- Efter många om och men bildas Jakobstads Elektriska Aktiebolag år 1902.
- Inför hösten 1904 företas för första gången lampräkning hos de privata konsumenterna – resultatet blir 1124 stycken. Då tillkommer gatubelysningen och lamporna i allmänna lokaler.
- I början av augusti 1918 uppges ledningsstolpar vara uppsatta bl.a. till den del av staden där vi idag bor.
- På 1920-talet blir elektriciteten vardag i Jakobstad med omgivningar.
Gatulampornas syfte:
”Gatulampornas syfte är att utvisa lyktstolparnas plats så att de gående inte i mörkret kolliderar med dem.” (Visdomsord i Jakobstad)
”Ännu på 60-talet tändes och släcktes gatubelysningen manuellt. Maskinmästare stod i dörren till pannrummet och tittade mot rådhuset. När han inte längre kunde läsa tiden på klockan i rådhustornet var det dags att tända gatubelysningen. På motsvarande sätt förfors på morgonen. När man kunde avläsa tornuret från pannrumsdörren var det dags att släcka.” (berättat av Rolf Granqvist)
Tack till Annika, Desirée och Petra för juni månads teman, nu blir det sommaruppehåll för Show and Tell, jag hoppas på nya skojiga teman i september!!
4 kommentarer:
haha roliga texter =)
Sparkling: Och inte är de från så jättejättelänge sen tillbaka i tiden om man riktigt tänker efter...!
Ja tänk vad mörkt det var innan elen fanns! Vi är lyckligt lottade som är födda i det 20:e århundradet!
Intressant tolkning av temat!
Skicka en kommentar