måndag 22 juni 2009

Midsommar 2009

Midsommar på Långön (eg. Långören) - ett trevligt veckoslut tillsammans med Syster S och Syster C och deras familjer.

Midsommaraftonens eftermiddagskaffe avnjöts som sig brukar med rabarberkaka och vaniljsås, detta år även med mumsiga jordgubbar (inte inhemska, men svenska gubbar går också bra!).



Vinden låg på, men på bastutrappan hittades en lämplig lä-plats att fördriva resten av eftermiddagen på...



Under tiden "tjejlaget" häckade på trappan jobbade "kill-laget" med att montera ihop den nya utegrillen. Fin blev den, men vi konstaterade att "kyrk-klockan" saknades... :)



Efter att ha kollat in moln och vind beslöt vi oss för att klä oss varmt och äta middagen ute, och det var ett gott beslut för kvällen blev fin trots att det såg hotfullt ut söderut.



C och J var "middagsvärdar" och vi fick njuta av goda kycklingspett med jordnötssås, coleslaw och nypotatis med rödlöksvinegrätt som tillbehör (spetten var faktiskt jättegoda trots att just de på bild var lite för välgrillade...).



Solen på väg att försvinna ur vårt synfält, och kvar var vinden och kylan...



Midsommardagen
Under natten och tidiga morgonen kom lite regn, förmiddagen var mulen men till eftermiddagen klarnade det upp och vi sökte upp läplatser och solstolar. Papporna skruvade och fixade motorn till vår "Lill-Viggen" som hade startproblem, och kusingänget lekte och tog sig några dopp i de svala vågorna.









På kvällen var det jag och StrandPappan som stod för menyn, som vi förverkligade tillsammans med de övriga. Och vad kan vi säga... - det blev såååå gott!!! Grillade tortillas-snacks, rub-marinerad grisfilé, grillade nypotatishalvor och paprikor, limeyoghurtsås, het bbq-sås, grillad majs med kryddsmör.... och naturligtvis ett kraftigt rött vin till det hela. Och som avslutning grillad färsk ananas med halvsmält glass. Mmmmmm!!! TUR att vädret var fint så vi kunde hållas utomhus och BRA att vi hade tillgång till två grillar (invigning av nya grillen!) och en eldstad för murbottenpannan!!




Midsommarsöndagen
var solig om än fortsatt blåsig, men bikinibrudarna hittade plats för solstolarna bakom villan. Och trots att man kommit till denna ålder och vet att man SKA skydda sig för de starka solstrålarna så sitter jag ändå nu igen här med solrött skinn på bröstet...

Syster S hade komponerat lunchen, en god baconsås till nypotatisen. Och medan Dottern drog upp små abborrar vid bryggändan hjälpte Sonen och kusin F till med att göra en fruktsallad.

Efter mat och disk hjälptes vi åt att städa stugan och packa alla 1000 väskor i båtarna, och sen bar det iväg hemåt. TACK systrar & co för en fin midsommar!!!

I båten på väg mot hamnen kände jag mig lite nedstämd, för under de senaste åren har jag inlett min sommarsemester just vid midsommar. Men eftersom midsommaren i år var så tidig är jag tvungen att jobba ännu en vecka, det betyder jobb i morgon bitti, suck. Men det är ju bara fråga om fem dagar, trots allt, så kanske jag överlever... under tiden jag svettas på jobbet (ser på väderleksprognosen att det är många strålande solar på kommande under veckan) ska Pappan ta hand om barnen. Så i morgon blir det flytt till villan!!

8 kommentarer:

Sparkling sa...

mmm vad de ser underbart ut!

StrandMamman sa...

Sparkling: Vi hade fina dagar, hoppas det blir många fler sådana i sommar!!

Anonym sa...

Av bilderna att döma firade vi midsommar i helt fel landsända. Mest frös vi.

A-M

Jemayá sa...

Är avis - vi hade det kallt, trångt, stressigt, och jag blev helt slut i ett skede. Men som helhet var det bra vecka - kämpa på en vecka än, det måste ju bli varmt sedan resten av sommaren (väl) då det varit så uselt hittills! kram

Annika sa...

Det ser ju lovande ut det där...
Verkligen!
Ser fram emot min tripp österut mer och mer...
Kram!

Marianne sa...

Hahaha, du är för rolig! Här sitter svenskar runt om i världen och suktar efter SVENSKA jordgubbar : D

HÄRLIG helg och massor med GOOOD mat! Trots att jag är proppmätt just nu blev jag ändå bra sugen när du berättade om allt gott ni har ätit. En helt idyllisk midsommar!

Men du får gärna förklara vad en murbottenpanna är. Om du vill : )

Bit samman, nu är det bara tre dagar kvar innan semestern börjar!

Kram!

Anonym sa...

Jag skulle jättegärna vilja ha receptet på den rabarberkakan, tror du det är möjligt?

Jättefina bilder återigen!

StrandMamman sa...

Ursäkta att jag inte svarat på kommentarerna tidigare, vi har alltså flyttat ut till villan (sommarstugan) och där har vi haft det varmt och gott hela veckan.

A-M: Ja varför bor ni där nere egentligen??? ;)

Jemayá: Njuter såååå av värmen nu!!

Annika: Välkommen till Norden!!

Marianne: Så kan det vara, endel får de svenska gubbarna, andra inte... ;)
En murbottenpanna, på finska muuripohjapannu även kallad muurikka, är en typ av svagt böjd, stor rund grillpanna, som kan värmas över eld eller gas utomhus. Vi använder den bl.a. för att woka grönsaker och för att steka stora härliga plättar (eller pannkakor som ni svenskar kallar det). Enkel att använda, och det blir så gott!!

Täningslyckan: Receptet har du fått, hoppas det smakade!