onsdag 10 juni 2009

Sjödag

Tillsammans med datakillarna bjöds jag av en leverantör på en fin eftermiddag ute till havs idag.



Vi inledde med lunch vid Pavis (Segelpaviljongen), varefter vi förflyttade oss till bryggänden, där en trollingbåt & havsguide väntade på att ta oss med ut. Vädret var jättebra, kring 18-19 grader, nästan ingen blåst, och växlande sol/moln. Riktigt skönt!!




På väg ut mot hamnen och farleden körde vi förbi välkända miljöer - bostadsmässområdet, Skeppstorget vid Korsgrundet. Oj vad stressigt vi hade för 15 (!!! redan!) år sedan, en månad före invigningen av mässan!! Dels jag för min och de övriga projektmedarbetarnas del med själva mässarrangemangen, och dels Pappan och hela övriga bygggänget med att hinna bygga klart vårt fina Briggen (= andra huset från höger vid bassängkanten, det med en rosa "pelare", vår vita balkong & lägenhet på andra våningen). På norra sidan av våningshusen ligger några egnahemshus, de två längst till höger var också utställningshus (Lågenergihuset och Glashuset).



Vi lämnar Gamla Hamn och Korsgrundet bakom oss och kommer ut på Alholmsfjärden.



Vårt första stopp blev Ådö fiskehamn, där vi kollade in hur sikarna filéades, och våra värdar handlade nånting som de satte i islåda och sen tog med sig i båten.



Nästa mål: Mässkär



Vi kom in i viken vid Mässkär, dags för eftermiddagskaffe med dopp vid lotsstugan. Familjen H:sons lilla röda stuga såg ut att vänta på sitt sommarfolk... :)



Tack och hej då, vi fortsätter vår färd!



Vi kör förbi fiskarstugorna på Öuran, och spanar in familjen H:bergs öde sandstrand.



Där himmel möter hav...



Vi passerade John Grafton-monumentet, och jag spanar på en spanande mås.




Sista stoppet gjorde vi på Köpmanholmen, som inte var lika livligt besökt idag som under de finfina högsommardagarna. Gräsmattan lider av den torra försommaren... Till vänster Terra Mare-utställningsbyggnaden (utställning om landhöjningen), bredvid den café/restaurangfastigheten. I förgrunden John Grafton-ankaret, som den lokala dykarföreningen tog upp ur djupet år 1990.


Lilla söta liljekonvalj...



Vi klättrar upp i utsiktstornet. 20,5 meter över havet läser vi att vi är på den här höjden, och på den nivån låg strandlinjen år noll! Landhöjningen i våra trakter är ju de facto ca 1 meter/100 år. Klättrade ännu en avsats högre upp för att komma till toppen där vi beundrade utsikten.
Vi klättrar ner och sätter oss ner vid dukat middagsbord. Efter att ha avnjutit en god måltid är det dags att ge sig av tillbaka till startpunkten, dvs. Pavis. Under hemfärden regnar det lite, men regnet har upphört då vi kommer till bryggan. Vi tackar för en fin dag, och med oss hem i varsin påse får vi det som värdarna tog med sig från fiskehamnen:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken underbar tripp du bjöd på idag i din blogg! Jag blir alldeles glad inombords då jag tänker att "HÄR BOR JAG" och får njuta av allt det här hela somrarna! :) Vi har en vacker stad och skärgård!! /anki

Anna, Fair and True sa...

Härliga bilder! Även i äppelblomsinlägget nedan!

StrandMamman sa...

Anki: Vi förstår ju inte alltid att njuta av det vi har framför våra ögon, men när man ser det på bilder så ser det ju riktigt härligt ut :)) Så visst har vi en vacker stad och skärgård!

Anna: Tack! Jag tycker också att de blev riktigt bra!