söndag 29 mars 2009

66,88 meter

Stig upp. Ställ dig nånstans där du har möjlighet att gå rakt fram i 66,88 meter. Då du har kommit fram, kan du vända dig om och se tillbaka på den sträcka du har avverkat. 66,88 meter. Så långt är det från aktern till fören på den lyx-segelbåt benämnd Panamax som just nu byggs i Baltic Yachts nya produktionshall här i hamnen. Totalvikten kommer att vara 210 ton. I tävlingssammanhang kommer den att ha en besättning på 26 man. Inredningen är av en sån lyxklass att "vi vanliga dödliga" inte begriper att man kan ha det så ombord på en båt... Pris: hemligt. Båten kommer att vara leveransklar år 2011.

Jag var i lördags inbjuden att bese den nya produktionshallen, som invigdes i fredags. Man blir stum då man ser den halvfärdiga båten ligga där i hallen, ännu utan däck, och man klättrar upp på ställningarna som omgärdar den. Byggs det här faktiskt här i vår lilla stad, far far away från alla stora hav och oceaner och jetsethamnar?? Men så är det. Och vi har faktiskt två båtvarv här som bygger segelbåtar av högsta toppklass i världen. Baltic Yachts och Nautor, Baltic-båtar och Swan-båtar. Havens Rolls Royce.

Det kändes fint för mig och mina kollegor som besökte BY i lördags att kunna säga att vi utbildar landets bästa båtbyggare!!

2 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Coolt!

StrandMamman sa...

Ska bli spännande att se sen när de sjösätter den :) Förhoppningsvis får jag också möjlighet att se insidan då den är färdiginredd.