torsdag 5 februari 2009

5 februari

Den 5 februari firar vi i Finland Runebergsdagen, och speciellt intresse av att fira dagen har vi här i vår stad. Johan Ludvig Runeberg var Jakobstadspojken som blev Finlands nationalskald. Han föddes här den 5 februari 1804. Hans far, Lorens Ulric Runeberg, var sjökapten, hans mor hette Anna Maria Malm. Huset där han föddes brann ner år 1835, men han skola, "Westmans mors stuga", finns ännu kvar och är ett av stadens muséer.


Westmans mors stuga. Bilder från staden Jakobstads hemsida

Bakom Rådhuset finns Runebergsskvären med en stor byst av Runeberg, på valborgsmässoafton är det tradition att studerande från staden klättrar upp på stege, tvättar hans huvud och sätter en stor studentmössa på hans huvud.

Runebergsskvären. Bild från staden Jakobstads hemsida.

I utkanten av staden finna också "Runebergs stuga", som var hans fars jakt- och fiskarstuga. I ett par hus vid Hamngatan har Runebergs föräldrar bott, och i ett hus invid det som nu är gågatan föddes Fredrika Tengström, som blev Johan Ludvigs hustru. De bosatte sig i Helsingfors, och sedan i Borgå, där Runeberg bodde till sin död år 1877.

Boken "Johan Ludvig - Jakobstadspojken som blev nationalskald", utgavs av staden Jakobstad år 2002 i samband med att staden då firade att det gått 350 år sedan dess grundläggning.

J.L.Runeberg var skald, och han skrev många fina såger och psalmer, bl.a. "Jag sitter källa vid din rand" och "Jag lyfter ögat mot himmelen". Han har också skrivit orden till Finlands nationalsång, "Vårt land". En klassiker är också han diktverk "Fänrik Ståhls sägner", som berättar om 1808-1809 års krig mellan Sverige och Ryssland, dvs. det krig som vi ifjol och i år, 200 år efteråt, på olika sätt kommer ihåg. För att han skrev så många sånger om Finland och Finlands folk har han fått ärenamnet Finlands nationalskald.

Till traditionen hör att på Runebergsdagen äter vi Runebergstårtor, ett bakverk som ni får recept på här (receptet från dagens Hufvudstadsblad):

200 g smör (margarin)
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
1 dl lättgrädde
1 ½ dl skorpmjöl (ströbröd eller kexsmulor)
3 ½ dl vetemjöl
3/4 dl grovtmalen mandel
1½ tsk bakpulver
(2-3 droppar bittermandelolja)

Fyllning:
1 dl hallonsylt

Glasyr:
1 msk vatten
2 dl florsocker
några droppar citronsaft

Vispa matfettet och sockret till skum. Vispa i äggen ett i sänder. Tillsätt grädden. Blanda de torra ingredienserna sinsemellan och blanda dem i smeten. Tillsätt slutligen försiktigt bittermandeloljan enligt smak och tycke. Den kan också uteslutas. Klicka ut smeten i muffinsformar eller smorda metallformar. Tryck ytan jämn med fingrarna. Fukta fingrarna med vatten eller doppa dem i mjöl, så fastnar inte degen. Gör en grop i mitten av degen, fyll den med hallonsylt. Grädda i ugn ca 20 minuter i 175 grader. Låt bakverken svalna. Rör ihop florsocker, vatten och citronsaft till en smet. Om sylten har runnit in i bakverket, klicka lite mera hallonsylt på varje tårta. Ringla glasyren i en ring runt sylten.

Tårtorna kan, om man vill, fuktas med arrak (blanda ½ dl vatten, ½ dl arrakpunsch och 1 msk socker), rom eller punsch.
-----------

Jag har aldrig själv gjort Runebergstårtor, är inte så intresserad av dem faktiskt. Vilket kan bero på att då jag i tiderna ätit mina första tårtor så var de fruktansvärt torra och smuliga och jag gillade dem inte alls. Men den som jag idag åt på jobbet, direkt från det egna bageriet, var härligt fuktig och riktigt god. Eftersom Sonen, som hade ätit en i skolan, ville ha en till hemma på kvällen och Dottern också ville ha eftersom hon inte hunnit ta en i skolan, fick jag köra iväg till stan och köpa kvällstårtor åt oss. De var också riktigt bra. I receptet ovan står att man ska grädda dem i muffinsformar eller metallformar, men i bagerierna har de specialformar, för det ska bli en hög, slät kakbit av det hela.

1 kommentar:

Marianne sa...

Så intressant! Bakelsen skulle kanske tjäna på en klick grädde också? Eller en skopa glass till?