torsdag 9 juli 2009

Del 1: Resan Sverige -> Danmark & Köpenhamn

Här kommer bilder från resan Sverige -> Danmark, och från Köpenhamn!

Efter att vi åkt över med nattfärjan Åbo - Stockholm blev första stoppet på svenska sidan i Gränna, där vi gick in i Franssons polkagrisfabrik för att se på tillverkningen och göra uppköp, så klart.



Av den här "korven" blev det många polkagrisstänger!

Vägen ner genom Sverige gick längs stora E4-motorvägen, och vägen och utsikten är ju tyvärr inte vidare imponerande, snarare sagt riktigt tråkig, när man kör längs så stora vägar. Men från Gränna körde vi längs den vacka strandvägen intill Vättern, ner till Jönköping, och fick beundra landskapet.



Utsikt från Gränna mot Visingsö i Vättern.

Via Småland kom vi så småningom ner till Skåne.



Österbottniskt plattland?? Nä, skånskt!!

Och sen hade vi den framför oss: Öresundsbron från Malmö till Köpenhamn:



En mäktig skapelse!
Öresundsbron invigdes den 1 juli 2000. Bron är 7845 meter lång och 31,5 meter bred. Varje år åker ca 16,7 miljoner personer över bron i nästan 12000 fordon. Motorvägen är fyrfilig, med två filer i vardera riktningen. Ca 16000 personer åker dagligen över med tåget. Den fria segelhöjden under högpylonerna är ca 56 meter. De fyra pylonerna till högbron är vardera 203,5 meter hög.

Och bakom oss blev:



Malmö, med blickfånget Turning Torso!



Danmark framför oss. Nej men, bron slutar ju mitt i, på den konstgjorda ön Pepparholm??!!
Pepparholm (på danska Peberholm) är 4055 meter lång. Ön består av 1,6 miljoner ton sand och muddermassor från sjöbotten.



Vad då Lufthavn, vi dyker ju ner?!

Från Pepparholm fortsätter förbindelsen i en tunnel som är 4050 meter lång.



Efter djupdykningen och färden under Öresund kunde vi slutligen skymta ljuset i slutet av tunneln...

Upp kom vi så i Danmark, i Köpenhamn, vid 19-tiden på kvällen. Efter en lång solig svettig dag i närmare 30-graders värme och med nästan obefintlig luftkonditionering i bussen rusade vi sen in i hotellet (som låg på parallellgatan till, bara ett kvarter från det hotell där vi bodde förra gången, på senhösten för några år sedan, då vi var på barnfri weekendresa tillsammans med E & A) och tävlade om vem som först skulle få ta sig en sköööön svalkande dusch.



Så här såg badrumstaket ut, och lukten var därefter....

Vi borde ju naturligtvis ha bett om att få ett annat rum, men vi hade redan hunnit börja sprida ut alla våra tillhörigheter i rummet, och det fanns ingen som helst ork i värmen att åka ner 5 våningar och börja diskutera saken. Så vi (eller åtminstone jag) bet ihop och minimerade minutrarna i duschen och lät bli att titta upp...

På kvällen lockade vi ut barnen på en liten promenad längs Vesterbrogade förbi Tivoli (vi bodde bara 2 kvarter ifrån), över Rådhusplatsen och en liten bit in på Ströget, och åt sen en bit mat innan vi stupade i säng.

Nästa förmiddag tog vår guide och busschaufför med oss på rundtur i stan.



Vesterbrogade. Följande gata till höger var vår gata, sen följer järnvägsstationen och Tivoli.



Rådhusplatsen.

Vid trappan av Rådhuset fanns blommor, ljus och hälsningar med anledning av Michael Jacksons död. Dottern passade på och skrev en hälsning till honom, medan Sonen var livrädd för duvorna... har någon förresten ett tips på hur man botar fågelfobi?? Han är lika livrädd för sparvar som för örnar...



Ströget börjar vid ena kanten av Rådhusplatsen.
Ströget invigdes år 1962, och var då Nordens första gågata och blev förebild för många andra städer. Ströget är samlingsnamnet för fem olika gator: Östergade, Amagertorv, Vimmelskaftet, Nygade och Kongens Nytorv. Gatan är en av världens längsta gågator.



Venedig?? Nej, Köpenhamn!!



Runde Torn i lite konstig vinkel...



Mysiga Nyhavn! Här skulle vi nog ha suttit och njutit om inte barnen varit med... :)



En svalkande paus vid parken och stranden nedanför Amalienborg.



Bakom fontänen det moderna nya Operahuset.



Ingen kunglighet hemma vid Amalienborg den här dagen.

Men Kronprinsen och hans familj fick en objuden gäst utanför dörren till sitt hus, vilket bjöd på dramatik då vakterna också från andra sidan torget fick rusa till undsättning:



Först satt han en stund, sen steg han upp men lade sig ner på rygg, för att efter en stund bli ledsagad bort av vakterna. Obs: han var inte från vår grupp :)



Freja (?) piskar sina oxar, och Den lille havsfrue väntar, och väntar, och väntar...

Efter svalkande dusch i vårt äckliga badrum lurade (mutade....) vi oss sedan med barnen på Ströget en dryg timme. Kvällen tillbringade vi vid Tivoli, bilder därifrån kommer i Del 2!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Heeeej...

Sitter med minnena i halsgropen...Vesterbrogade var ju var "huvudgata", vi bodde ju pa Absalonsgade som var en tvargata till den - alla "mina" matbutiker fanns pa Vesterbrogade! Och Radhuspladsen...dar hade jag o E traff o resten ar ju historia som de sager...aaaaahh, minnen!! Tack for fina bilder o att du dammade av mina underbara minnen - kram o ses nasta vecka!

Londonmamman

StrandMamman sa...

Jag bjuder så gärna på de minnena!!! Ser fram emot att få er hit! Kram!

Marianne sa...

Härliga bilder! Ser fram emot resten.

Ingen aning om hur man botar fågelfobi, men ett hett tips är att INTE låta honom se Hitchcocks Fåglarna ...

Kram!

StrandMamman sa...

Marianne: Nä den filmen håller jag honom låååångt borta från!!