lördag 31 oktober 2009

Fredagstema: Ljus

Fredagstemat hoppade jag alltså över igår, men nu märker jag att det som jag tänkt visa och berätta om idag ändå tangerar temat som var "Ljus". Så fastän det idag är lördag och bilderna är tagna idag så sätter jag inlägget under rubriken fredagstema!

Sonens pyjamasparty var lyckat. Pojkarna åt, lekte, badade bastu och såg på film. Klockan hann bli 1 på natten innan jag (efter att ha höjt rösten) fick dem att börja sova. Vid 7:30-tiden hörde jag att den var igång med att spela Wii, men jag drog täcket över öronen och försökte sova fram till ca 9:30 då jag tyckte att de behövde få lite att äta. Vid den tiden på förmiddagen hade solen kommit upp och det var ett vackert ljussken genom röken som drog från grannens skorsten in över vår tomt. Luften kändes hög och klar efter den frostiga natten. Så jag drog jackan på på mig och tog kameran för att fånga några bilder:




Pojkarna for hem 11:30-tiden, och jag hämtade hem Dottern från Moster S, där hon hade haft en trevlig fredagkväll.

Pojkarna hade lyckats stöka till det en hel del, och då jag röjde upp efter dem i vardagsrummet och började dammsuga fick jag för mig att jag skulle testa att möblera om. Ja, soffan har ju stått där den stått och matsalsmöblemanget likaså i snart 8 år, så varför inte pröva om det skulle gå att göra nåt åt det hela?! Slutresultatet blev att soffgruppen och matsalsgruppen bytte plats med varandra, och både jag och barnen är sååå nöjda!! Pappan muttrar och gnäller över att lampan över soffbordet är på fel ställe och att matgruppen är för nära väggen och borde ha en lampa i taket, men jag säger nääää, det här går så bra så och nu testar vi så här!! Omväxling förnöjer! Vad tycker ni som sett rummet i verkliga livet om förändringen?



Rummet är ju rätt stort, och vi får in mycket ljus genom de stora fönstren. Det blir också genomljus via fönstret i tv-rummet, som nu ligger bakom soffan.

Efter att jag var klar med ommöbleringen tog jag mig en titt in i vårt sovrum, som ligger bakom matgruppen. Hmm, borde jag ta itu med det här också???.... Snacka om arbetsfördelning!



Just nu är det kväll, och jag sitter här i soffan och kollar in hur rummet funkar i kvällsbelysning. Har dimmat ner både ovanför soffbordet och på golvlampan vid matplatsen, och stearinljusen ger dessutom ett vackert sken på soffbordet som är av glas. Yes, I like it!

Idag är det allhelgona, eller alla helgons dag. Då jag hämtade Dottern for vi till gravgården i Nkby, där jag tände ett ljus på min farmors och farfars grav.



På vägen hem passerade vi den plats där en 20-årig ung man förra lördagen omkom i en otäck singelolycka. Bilen knäckte flera grova träd och slungades ner i det vattnenfyllda sandtaget en bra bit bort, bakom träden, farten hade varit fruktansvärt hög. Det fanns många ljus, blommor och också minneslappar på olycksplatsen.



För en stund sedan var vi till gravgården i Larsmo, där barnen fick tända ljus på farmors och farfars, mina svärföräldrars grav. Det är så vackert med alla ljus som brinner på gravarna, det känns fint.



Det finns också en plats där man kan tända ljus för dem som ligger begravda på annan ort. I dagens tidning fanns en artikel om en amerikansk kvinna som flyttade hit för några år sedan. Hon är helt begeistrad över vår fina sed att tända ljus på gravarna, och sa att sådant inte förekommer i USA för där går man inte till gravgårdar över huvud taget, sånt förekommer bara på film. Enda undantaget är militärkyrkogårdarna. Ni kan ju berätta om era erfarenheter, ni som läser det här och bor over there.



"Älskade på andra platser begravda men i minnet bevarade"

I morgon är det första november, och vi börjar vänta på att snön så småningom ska komma och ge oss lite ljus i tillvaron. Men så här ser det faktiskt ännu ut på många träd (bilden från Esplanaden i Nkby), trots tidpunkten på året:


Avslutar dagen med kvällens mäktiga månljus:



Tack Erica för dina fredagsteman i oktober! I november blir det Simone alias Fritt ur hjärtat som tar över, temana ska jag sätta in i högerspalten inom kort.

11 kommentarer:

Ebba Christina sa...

Vilka härliga bilder du har satt in i din blogg. Och visst är det underbart med seden att tända ljus på gravarna. Ha en fortstt skön allhelgonahelg.

Fritt ur hjärtat sa...

ÅH, nu måste jag skriv atill kyrkorådet! En sådan sten/ plats vill jag också ha. Ibland tänder jag i trädgården för "mina döda" på annat åll. Men visst skulle det vara mer frifd för mig att kunna göra det på min kyrkogård!
Tack för att du delat din dag, det blev en fin tolkning.

StrandMamman sa...

Ebba: Jo det är en så fin sed, och det känns så rofyllt. Det här veckoslutet var det tur med vädret också, ingen blåst och inget regn som förstörde stämningen. Ha det bra du också!

Simone: Hoppas de tar idén till sig!! Kram!

Tankevågor sa...

Helt underbara bilder! De där som ser så där frostiga ut är såååå fina. Man anar vad det ska bli för årstid snart...

Kul med ommöblering! Det skulle jag också behöva göra lite oftare. Varför är det sådär att det inte blir av?? ;-)

....och månskensbilden!!! Wooow! Älskar månsken. :-)

// Lisbeth

StrandMamman sa...

Lisbeth: Frost i kombination med sol ger ett så "krispigt" intryck, sååå fint. Snart har vi vintern här med allt vad det innebär att kyla och elände, så det gäller att njuta så länge vi åtminstone är kring nollgradersstrecket på termometern :)

Ommöblering ja... man blir ju så bekväm med hur man har det, och funkar det så tänker man liksom inte på att man kunde ha det annorlunda. Och så är det ju det där med lamporna i taket... ;))

Vi hade fint månsked igår!!

StrandMamman sa...

MånskeD haha haaa!! MånskeN!!!

HeLena sa...

Fint inlägg och vackra bilder!!

Jag var också på två kyrkogårdar idag, svärföräldrarnas och min kära pappas... himla vackert är det, just på Alla helgons dag! Jag tror inte vi har någon sten för "begravda på andra platser", men inne i kyrkorna finns det ljus-globar att tända ljus i. Också himla fint!

Snart kommer vintern hualigen, med skräck-blandad förtjusning ser jag fram emot den.
Trevlig helg!

HeLena sa...

HAHAHAHAHA!! jag gjorde som du, skrev fel!!

Trevlig helg!? jag skulle skriva söndag!!!???

TREVLIG SÖNDAG!!

Anna, Fair and True sa...

Fint ljusinlägg! Jag gillar verkligen traditionen att tända ljus på kyrkogården på Allhelgona - och skrev om det idag också - men tyvärr blev det inte att jag själv åkte till min mor- och farföräldrars gravar.

Anna, Fair and True sa...

Förresten, på tal om gravvård i USA. De verkar som sagt inte alls ha den traditionen. Min aupairfamilj fick en son som dog när han var bara några timmar gamla. De pratade en del om honom men de åkte aldrig till graven. Jag tyckte det var jättekonstigt. Men å andra sidan kan man ju minna på andra sätt. Men, annorlunda.

Jemayá sa...

Finfina bilder - inlägg. Gillade skarpt fotot på makens "input" till möbleringen :). Stämningsfulla bilder fårn begravningsplatserna. kramar!