fredag 30 april 2010

Fredagstema: Gud såå pinsamt...

Gud såå pinsamt att jag inte lyckas få ihop ett Show and Tell inlägg den här fredagen... Sorry Taina! Nästa månad lär det ska vara Bejla som kommer att ta hand om temat. Jag sätter upp rubrikerna i högerspalten när jag får reda på dem.

Chefen har hittat på att vi ska börja vårt ledningsgruppsmöte redan 7:30 i morgon bitti (normalt kommer jag till jobbet kl. 9 på morgnarna), så det blir en tidig uppstigning och kvartersronda med Jakky, så får Pappan ta hand om ungarna och se till att de stiger upp, äter frukost och kommer sig iväg till 9.

Det är ju valborgsmässoafton i morgon, och vi ska ha tre familjer som matgäster hemma hos oss på kvällen. Vädret är långt ifrån vårskönt, iskyligt och småregnigt, usch usch usch. Och på lördag är vi inne i maj månad, DET känns helt märkligt! Vi planerar att hålla oss till vår tradition att fira 1 maj invid Brostugan i Nkby kl. 10, men vete katten om det blir nån årets första lösglass i år, det ska nog vara betydligt varmare då än vad det är just nu... Kören har ju sen sin traditionsenliga konsert på kvällen, så eftermiddagen går åt till övning med kompgrupp och gästande körer. Min hosta har gjort sig lite påmind igen, men inte värre än att det går bra att sjunga.

Dottern har historieprov i skolan i morgon, och här springer hon ännu omkring vaken, kl. 0:30... få se hurudan natt det här ska bli.

Ha en trevlig valborgshelg allesammans!

torsdag 29 april 2010

Skolflytt

Barnens skola ligger bara några hundra meter från var vi bor. Det är en lågstadieskola för åk 1-5 i kombination med specialskola för åk 1-9. För ett drygt år sedan stod det klart att de från mina barns skola som skulle börja på 5:an hösten 2009 måste flyttas till en annan skola pga trängsel. Det innebar att Dottern och hennes klasskamrater fick flytta ut. Under hösten blev det lapp på luckan för åk 1-4 pga dålig luftkvalitet, och de fick flytta till en skola i andra ändan av stan. Detta innebar att Sonen och kompisarna började åka skolbuss till/från skolan. Det har jobbats hårt för att få statliga pengar som tillägg till de kommunala medlen för att kunna riva den gamla och oändamålsenliga röda "barackskolan" (som sattes upp som en tillfällig lösning efter en skolbrand på 80-talet...), och för några veckor sedan kom det glädjande beskedet att det kommer pengar för ett nybygge! Under de senaste dagarna har det jobbats hårt med att plocka isär barackdelarna, som ett företag i östra Finland köpt. Och efter jul ska det stå en ny fin och mycket bättre skolbyggnad på samma plats!!



Det här har varit Sonens klassrum!




DET kan man kalla flyttransport! Hej då gamla skolan!

lördag 24 april 2010

Vem vänder vindarna...

Efter en dag med bara någon enstaka plusgrad och en isande kall vind (som förstörde scouternas torghappening, mycket få kaffe- och plättätare syntes till) blev kvällen lugn, vacker och varmare. Under min långa kvällspromenad med Jakky tänkte jag på det här hur annorlunda vädret var från tidigare idag, och plötsligt dök en av mina favoritsånger upp, en som jag varken hört eller tänkt på under många många år. Hemma igen plockade jag upp laptopen på köksbordet, hällde upp ett glas vitt sydfrikanskt i vinglaset, startade Spotify och Youtube och lyssnade, blundade, njöt....



Och ett "bonusnummer":

Tjuven tagen på bar gärning!

Någon orkade inte äta upp hela sin Frutti di mare igår kväll... och Tusse såg sin chans till ett skrovmål idag :)


fredag 23 april 2010

Fredagstema: Makt

Taina är ännu värdinna för fredagstemat, som i dag ska handla om makt.

Jag och en grupp övriga skoladministratörer från Österbotten och sydkusten har fått leva med naturens makt de senaste dagarna. Det var Eyjafjallajokulls fortsatta trilskande som ställde till det för oss under våra konferensdagar.

Uslagningen av flygtrafiken runtom i världen (totalt över 100.000 inställda flygningar!) medförde till att börja med att jag inte kunde ta flyget ner till Hfors på onsdag morgon utan fick byta till tåget.



Pendolino

Onsdagen satt vi på föreläsningar ombord på Viking Lines Gabriella hela eftermiddagen. Färjan lade ut från hamnen vid 17-tiden, och kvällen fortsatte sen med mat & nöjen. Trevliga vänner, gott på tallrikar och i glas och dessutom dans kan ju aldrig bli fel :)



Gabriella

Torsdag fortsatte föreläsningarna inne i city. Kallt, bara +1, och skurar med snöslask, brrrr.... inte det vårliga Stockholm som vi skulle ha velat se! Men interiören och utsikten då vi åt lunch vid Restaurang threesixtySheraton var ändå inte så tokig:



Sheraton Stockholm, Restaurang Threesixty




Stockholms stadshus, plats som förknippas med stadens ledning och makt...

Osäkerheten var stor hela dagen: kvällsflyg och hemma torsdag kväll, eller nattfärja och hemma fredag kväll?? Prognoserna varierade, vissa flygfält öppnades i Sverige resp. Finland, hur skulle det gå för oss? Ju längre eftermiddagen led desto mer stod det klart för oss österbottningar att vi var maktlösa - det skulle inte bli någon flygtur för oss, askmoln ovanför Kvarken/Bottenviken gjorde att inga flyg gick till Vasa utan vi fick snällt slänga oss i taxin till Vikingterminalen. Däcksplatsbiljetter var bokade, och tack vare vissa omflyttningar i en annan grupp fick vi också hyttplatser. Våra kolleger från södra Finland fick i sista stund besked om att de kunde flyga till Hfors, så för oss andra kändes det nog en aning surt och energilöst att kliva ombord på färjan igen. Men som sagt, det var naturen som hade makten i sina händer, inte vi, och därför fick vi så snällt lov att vattenvägen återvända till Helsingfors...



Salutorget, Helsingfors, bakom torget flera hus som förknippas med landets och stadens makt...

Efter att ha kommit i land kl. 10 fick vi fördriva 3 timmar på stan. Trött, gäspig och led på äckelvädret (snöslask/hagelskur!) och naturens makt lyckades jag ändå få tiden att gå medan jag gjorde några små inköp (stod emot alla frestelser såsom härliga kläder och fantastiska skor - ähum, okej, nästan alla frestelser, medger att ett par skor följde med mig hem...). Hela eftermiddagen gick sen åt till tågresan hem.



InterCity

Satt mittemot två trevliga damer, systrar 70+, som varit på semesterresa i Paris och fått ta sig därifrån med bussar, färja och nu tåg upp till Uleåborg. Några extra resdygn hade det blivit för dem, och rätt trötta var de nog, men inte uppgivna ändå.

Efter alla bufféer vi ätit (lunchbuffé, middagsbuffé, frukostbuffé, lunchbuffé, middagsbuffé, frukostbuffé - ufffff!!) vill jag inte höra ordet buffé på ett bra tag. Därför kändes det helt ok att smälla i sig en Kotipizza med en kall cider framför tv:n ikväll, och sen börja surfa runt på bloggarna innan jag började skriva det här inlägget! Bilderna till inlägget har jag den här gången friskt lånat från andra sidor, varifrån framgår av länkningarna från bildtexterna.

Kolla Tainas eller Annikas blogg för lite aktuell information om fredagsbloggarna. Jag har också ändrat i min förteckning över vem som är med i bloggandet på fredagarna (se högerspalten) utgående från den nedbantade lista Annika gjort. Om någon känner sig "borttappad" från förteckningen, eller om någon ny vill komma med, så är det bara att hojta till så sätt ni upp, alla är välkomna med!

Avslutar dagen med en bild på vad naturens makter gjort med vår väg till SommarStranden. Men på grund av tekniken visar sin makt över mig just nu (känner mig sååååå frustrerad och uppgiven!) så får ni vrida på huvudet 90 grader till vänster för att se den rätt. Fattar inte alls varför den läggs in den här vägen i Blogger, i mitt bildarkiv är den helt rätt väg. Skyller på fotografen, som den här gången inte var jag...

fredag 16 april 2010

Askmolnen från Island drar in...

Efter en dag med ljuvligt klar och ljusblå himmel, och flödande sol, börjar nu askmolnen från vulkanutbrottet på Island dra in här över oss.


Flygfälten stängda sedan igår kväll, enligt eftermiddagens prognos fram till söndag eftermiddag. Eyjafjallajokulls utbrott, som ingen vet hur länge det kan vara, ställer till stora problem för resenärer runt om i världen, och speciellt drabbade är ju vi här i Norden och nordeuropa, men vad kan ännu ske ifall Katla också blir irriterad och vaknar till liv, såsom hon gjort i tre fall av fyra tidigare? Känns både oroväckande och intressant att få uppleva, så här lagom på avstånd...

Så här såg det ut för en dryg halv timme sedan. Motljusskyddet var tyvärr inte med, så bilderna och molnen är nog lite mörkare här än vad det var i verkligheten, men det ser ju rätt häftigt och dramatiskt ut :





För 2 år sen skrev jag förresten här på Strandlivet om min Islandsresa, som jag gjorde för 3 år sedan.

Nu har Dottern fått hit sina 3 kompisar som ska sova över igen, och det blir dags för mig att ställa igång med pizza och lasagne, så jag tror att jag får fundera tills i morgon hur jag ska få ihop nåt om Tainas vita lögner... (fredagstemat). Happy Friday!

tisdag 13 april 2010

Två år!!

Grattis

- till min blogg, som uppnådde två års åldern idag, tisdag!
- till mig, som inte gett upp trots vissa svackor, utan bloggat och bloggar vidare!

Har ingen tårta, inga blommor, men gula tulpaner i det som numera är min rosenrabatt, tillsammans med mina kära barn (våren 2002) får förgylla festen :))

söndag 11 april 2010

Weekend med Beto och syrran

Oj oj vilket trevligt veckoslut jag har haft!!

Igår förmiddag körde jag och syster S med min bil till Tammerfors (300 km härifrån). Förväntningarna på Zumba Master Class med Beto Perez, dvs han som har hittat på zumban, var höga hos alla oss närmare 1000 pers (varav högst 10 av manligt kön!) som blev insläppta 2 timmar före eventet skulle börja.


Och nog fick vi sen valuta för pengarna och svetten yrde under de närmare 2 timmar som vi fick hålla igång under ledning av Beto.



Såååå coool att se honom LIVE, efter alla pass med honom på dvd!! Och jooo, vet att ni undrar: vi fick nog se hans 6-pack, flere gånger :)) Bildbevis ser ni t.ex. på den här bloggen. Syster S, som är största zumbafreaket med flere träningspass i veckan, blev dessutom hur lycklig som helst över att han, då han kom ner på golvet i salen och gick runt bland deltagarna, ställde sig och zumbade tillsammans med henne!!

Jag är inte alltid så blyg av mig så då han kom ner från scenen då passet var slut lyckades jag få min hand på hans arm och berätta för honom att jag har två barn från Colombia (därifrån han alltså kommer), och att min son kommer att bli väldigt glad över att zumba snart kommer också på Nintendo Wii (vilket han berättade för oss från scenen), och fick "Nice!" som svar av honom :) I samband med fotografering utanför berättade jag också för honom att jag varit i Colombia två gånger och tycker att det är ett vackert land, vilket han tackade för :)

Bettina var på plats och gjorde filminslag för FST5, så håll upp ögonen för hennes kommande tv-program så får ni se filmat material! Tills dess får ni kolla in de här bilderna (och nej, vi är inte med i tv-inslaget, såvitt vi vet):

Beto med colombiansk fan-club (men han var upptagen med att sms:a...)



Efter eventet var det fotografering utomhus, här är han med några för mig okända tjejer...



... och här med ett par systrar från Jbst/Nkby!



Vill någon veta mer om Beto och om hur det gick till när zumban "föddes"så kan ni läsa t.ex. här och här.

Efter zumban sökte vi oss till hotellet. Slappade en liten stund på vår inglasade balkong och njöt av utsikten över forsarna i den vacka staden Tammerfors.

Syster S slappar, skööönt!



Vi hade egen bastu på rummet, och kunde njuta av ett skönt bad där innan vi sökte oss ut för att äta.

Syster S spanar



Syrran hade bokat bord i närheten, på The Grill, där maten kolbäddsgrillas på Weber-grillar, och åååååhh så god mat vi fick.... mmmmmm!!! Rekommenderar restaurangen till alla matnjutare!

Jag tog mod till mig och prövade för första gången i mitt liv att äta sniglar! Smakade ungefär som musslor, helt ok!

Förrätten = Ostgratinerade sniglar i vitlöks-persiljesmör, med grillad bruschetta



Varmrätten = grillad oxytterfilé, spett med grillade tigerräkor, ananassalsa, ugnspotatis med chilifärskostfyllning



Desserten = Mangopannacotta med mjölkchokladmousse



Efter en sån dag, och en sån måltid, orkade vi inte med mer den dagen utan det blev natti natti genast vi kom tillbaka till hotellet...

Efter frukost (jo, vi fick nog ner mera mat!) tog vi en fönstershoppingronda i centrum innan vi startade färden hemåt, glada och nöjda med vår systraweekend, den första under vår 44 år gemensamma levnadstid!!

Under resan kunde vi konstatera att det bara är här vid kustremsan som snön ännu ligger kvar på gårdsplaner och åkrar. Snösmältningen har gått undan på andra håll, och såväl Ilmajoki som Lappo å har svämmat över sina breddar på några ställen, åkrarna såg ut som stora insjöar. Väl här hemma kollade jag in vårtecknen i den egna trädgården, och här är vad jag hittade.

Livet återvänder:







I trädgården fanns även en som gillade snö och svalka, och en som föredrog sol och värme:



Till sist så kan ni klura på den här bilden! :))

fredag 9 april 2010

Fredagstema: Naglar

Oj oj Taina, det var nog inte mina naglar du tänkte på när du lade upp temat för denna veckas Show and Tell....

Jag får ju nu då så lov att bekänna att jag ända sedan barnsben är nagelbitare. Lite bättre har det nog ändå blivit allteftersom jag vuxit upp, jag tuggar inte längre ner de stackars nagelstumparna så att det knappt syns att det finns nåt där på fingerspetsarna, och ibland lyckas jag odla riktigt långa fina naglar, lackade och snygga. MEN: det slår inte fel - så fort en av de fina naglarna bryts av, eller får ett litet hack (det räcker med en pyttepytteliten splita) så börjar de övriga fingrarna genast känna, klämma, småriva i den olycksaliga nageln som blir tvungen att försöka hålla undan för de klåfingriga (!) bestarna och vart tar den då vägen? Jo den söker skydd men så osmart som mitt finger är så tror det att det skyddet hittas i min mun, som tackar och tar emot... och har en nagel råkat ut för olycka så är det säkert som den att de övriga inte har nån chans, nej nej nej, det är tack och godnatt och där står jag sen med tio mycket korta naglar... suck suck.

Så Taina, när du kom upp med temat fick jag för mig att jag ska testa lösnaglar. Köpte den här förpackningen och tänkte att jag skulle få såååå fina bilder på partysnofsiga naglar. Men då jag sen öppnade förpackningen och läste bruksanvisningen och såg varningarna för det starka limmet så besinnade jag mig och förpackningen åkte långt in i skåpet. Och drömmen får förbli en dröm (hur får man för övrigt såna naglar att funka med datorskrivandet???). Vill någon ha förpackningen så hojta till!



Min ofullständiga och föråldrade förteckning över deltagarna i fredagstemat finns i min högerspalt, på Tainas sida hittar ni en annan och förhoppningsvis bättre version.

I morgon är det dagen med stort Z!!! Syrran S (zuperzumbafreaket) och jag sätter oss i bilen på morgonen och kör några hundra kilometer till Tammerfors, där vi har "stämt träff" med Mr Zumba himself! 1½ timme Master Class Zumba Live med BEEEEEETO!!! väntar oss och omkring 1000 övriga på eftermiddagen, oj oj oj! Min kondition är usel, så inte vet jag hur jag ska orka, men det är inte det som är huvudsaken utan själva grejen och stämningen. Efteråt checkar vi in på hotell, där vi har bokat ett rum med egen bastu. Efter bad och eftersnack blir det sen god matbit och hotellövernattning. Återkommer med rapport efter att vi kommit hem på söndag eftermiddag!

söndag 4 april 2010

Påskaftonsmiddag

Påskaftonsmiddag hemma hos oss i glada vänners lag (8 vuxna, 8 barn), kvällens färgglada meny:

* Passions- och grapefruktsbubbel
* Tortillarullar med vitlöksost och basilika

* Ägg- och kaviarpaj
* Vodka- och rödbetsgravad lax
* Örtkryddad potatissallad
* Vintersallad med två sorters kål
* Lammstek med aprikoser och rosmarin, rostad vitlökssås och rostade rotfrukter

* Påskglass med hemmagjorda marsipanägg (barnen: vanilj- och chokladglass, vuxnas glass: ägglikör + mynta-fikon)


fredag 2 april 2010

Fredagstema: I mitt påskägg vill jag ha...

Okay, nya tag med Show and Tell! Och nu är det Taina som dikterar månadens fredagsteman.

Jag minns att "förr i världen", dvs då jag var liten, kunde de köpta chokladäggen innehålla en vacker "diamantring"... Stenen i ringen hade en vacker färg: röd, blå, gyllengul, grön, .... oj vad de var fina!! Och så fint det såg ut med en sån där ring på fingret. Ibland lyckades jag, med lite list, byta ring med syrran, ifall jag tyckte att hennes var finare än min :) Dagens prylägg med små fjuttiga plastbitar som ska sammanfogas till en liten oanvändbar bil eller struts eller raket eller nåt liknande tramsigt ger jag inte mycket för, inga "diamantringar" här inte. Och kommersialiserade har äggen blivit också, det är Disneyägg i olika teman för hela slanten. Blää blää säger jag.

Påskharen kom ju också med sitt fina kartongägg, som innehöll några små godsaker, inte alls sådana mängder som det finns i dag. Och kartongägget vara bara sååå fint! Påskharen brukar också smyga sig in här i huset på natten mot påskaftonen, och gömma fyllda kartongägg i barnens sängar. Men av någon oförklarlig anledning inte i min... så jag får fortsätta drömma om att få det där superfina chokladägget med en alldeles äkta gnistrande diamantring i!!!



Tyvärr är min lista över deltagare i fredagstemat väldigt föråldrad, jag ska uppdatera den så småningom men tills dess kan ni titta in hos Taina eller Annika för att se vilka andra som är med.

----------

Idag är det långfredag, och vilken underbart ljuvlig första riktiga vårdag vi har!! Termometern visar 11 grader varmt just nu, snön smälter i rasande takt och jag har spanat in de första vårtecknen här utanför vårt trappa:

Väggfluga...



Kaxiga tulpaner i rosenbänken...



... och mitt stenparti som börjar krypa fram ur drivorna!



Ni ser på bilden ovanför hur det ser ut på vägkanterna, längs dikena. Så här såg påskhunden ut efter vår långa familjepromenad...



Och avslutningsvis kan jag konstatera att strofen "... och julen varar in till påska" stämmer mycket väl in här, NU har tomtarna på trappan fått ge sig!!! Glad påsk till er alla, när och fjärran!