söndag 30 maj 2010

Examenstider

Under den gångna veckan har vi inom den organisation som jag jobbar i utdimitterat 370 nya yrkesmän- och kvinnor, av dem tog 23 stycken dessutom studentexamen. En av de 23 är min 19-åriga systerdotter, som nu kan titulera sig bagare-konditor och student. Det kändes väldigt speciellt för mig att få sitta på första raden och se henne stiga upp på scenen som studerande och gå ner med examenspappren i hand, färdigutbildad för yrkeslivet. Det är 3 år sedan hon inledde studierna, jag tycker tiden har gått svindlande fort. Men hon har inte tänkt sig en yrkeskarriär ännu, utan ska i nästa vecka på inträdesförhör för att förhoppningsvis få studera vidare till barnträdgårdslärare, "dagistant"! Hoppas det går vägen, då kommer hon också att söka egen lägenhet och flytta hit till stan.


Grattis Mimmi!!!

Igår var det fest hemma hos familjen, dvs. hos min syster. Den nya bagaren hade producerat så gott som allt det goda på bordet, förutom de karelska pirogerna som mommo = min mamma gjort.


Tyvärr störde regnet så att det inte gick att sitta utomhus, men under de 4 timmar mottagningen varade så lyckades i alla fall ca 120 personer få både ätbart och sittplats. Finns det hjärterum så finns det stjärterum!!

PS: En förklaring för de svenska läsarna: Det finska och svenska skolsystemet efter åk 9 skiljer sig från varandra. Här i Finland väljer man att efter åk 9 gå antingen till gymnasiet, som ger en teoretisk, allmänbildande utbildning som ger behörighet för högskole- eller universitetsstudier, eller till någon skola som ger yrkesutbildning, där den studerande utbildar sig till ett yrke men även får behörighet att söka vidare till yrkeshögskola, högskola eller universitet. Vissa skolor ger även möjlighet att ta s.k. dubbelexamen, även kallad kombiexamen, då du kan avlägga både examen inom yrkesutbildningen + en studentexamen, vilket alltså min systerdotter gjort.

4 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Perfekt med en bagare i familjen! :)

StrandMamman sa...

Yes! Det som ännu skulle behövas är en hårfrisör :))

Marianne sa...

Grattis till din systerdotter! Men ska hon inte jobba som konditor?

StrandMamman sa...

Nej, hon tänker inte jobba som bagare eller som konditor (åtminstone inte på heltid, men under studietiden kommer hon väl nog att ta inhopparjobb ibland) det är dagistant hon vill bli :) Så det blir att baka bullar med småbarnen i stället :)