lördag 1 januari 2011

Godisrecept

Här är en del av mina hemgjorda julgodisar, endel blev riktigt goda, andra lyckades inte så bra.

Tänkte ge er recepten på två av dem, min favorit "Leilas Rocky Road" (mmmm, såååå goda!!! Syns i skålen längst till höger) och "Irish cream fudge med nötter" (obs vuxengodis, inte för barn! Skålen överst i bild.)

Leilas Rocky Road
600 g mörk kvalitetschoklad
2 påsar Dumle-kola
2 nävar mini-marshmallows (eller stora marshmallows klippta i småbitar)
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda samtliga ingredienser. Fyll smeten i en plåt, ca 3 sm tjock och låt stelna i kylskåp.


Irish cream fudge med nötter

Lager 1:
500 g mörk choklad
180 g vit choklad
50 g smör
350 g socker
2,5 dl irish cream likör, exv. Bailey´s
350 g nötter, hackade
Lager 2:
170 g mörk choklad
100 g vit choklad
0,6 dl irish cream likör
30 g smör

Klä insidan av en 20x20 cm form med plastfolie.
Lager 1: Hacka chokladen. Smält båda chokladsorterna tillsammans med smöret på låg värme i en kastrull. Smält enbart så länge att chokladen just och just smält, ta sedan kastrullen av värmen och rör tills chokladen är slät. Häll i socker och likör (obs: likören måste vara rumsvarm annars stelnar chokladen). Rör tills sockret löst upp sig, annars kommer sockret att knastra i munnen när man smakar på tryffeln. Tillsätt sedan hackade nötter. Bred ut chokladsmeten i den förberedda formen och ställ in i kylen. *** Min kommentar: jag använde ett normalt strösocker, och fick inte sockret att lösa sig i smeten trots att jag rörde och röde och t.o.m. försökte värma på smeten under omrörningen. Använd så fint strösocker som möjligt!

Lager 2: Hacka chokladen. Smält tills mjuk. Ta av värmen och vispa ner smör och likör i smeten med en gaffel tills slät. Bred ut över lager 1 i formen och låt stelna i kylen i minst 2 timmar. Fudgen kan senare också frysas ner om det behövs.

Jag tog bägge de här recepten från vår lokaltidning, men Rocky Road-receptet finns också på recept.nu och det andra receptet finns också på många googlade sidor.

Inga kommentarer: