Tänkte ge er recepten på två av dem, min favorit "Leilas Rocky Road" (mmmm, såååå goda!!! Syns i skålen längst till höger) och "Irish cream fudge med nötter" (obs vuxengodis, inte för barn! Skålen överst i bild.)
Leilas Rocky Road
600 g mörk kvalitetschoklad
2 påsar Dumle-kola
2 nävar mini-marshmallows (eller stora marshmallows klippta i småbitar)
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda samtliga ingredienser. Fyll smeten i en plåt, ca 3 sm tjock och låt stelna i kylskåp.
Irish cream fudge med nötter
Lager 1:
500 g mörk choklad
180 g vit choklad
50 g smör
350 g socker
2,5 dl irish cream likör, exv. Bailey´s
350 g nötter, hackade
Lager 2:
170 g mörk choklad
100 g vit choklad
0,6 dl irish cream likör
30 g smör
Klä insidan av en 20x20 cm form med plastfolie.
Lager 1: Hacka chokladen. Smält båda chokladsorterna tillsammans med smöret på låg värme i en kastrull. Smält enbart så länge att chokladen just och just smält, ta sedan kastrullen av värmen och rör tills chokladen är slät. Häll i socker och likör (obs: likören måste vara rumsvarm annars stelnar chokladen). Rör tills sockret löst upp sig, annars kommer sockret att knastra i munnen när man smakar på tryffeln. Tillsätt sedan hackade nötter. Bred ut chokladsmeten i den förberedda formen och ställ in i kylen. *** Min kommentar: jag använde ett normalt strösocker, och fick inte sockret att lösa sig i smeten trots att jag rörde och röde och t.o.m. försökte värma på smeten under omrörningen. Använd så fint strösocker som möjligt!
Lager 2: Hacka chokladen. Smält tills mjuk. Ta av värmen och vispa ner smör och likör i smeten med en gaffel tills slät. Bred ut över lager 1 i formen och låt stelna i kylen i minst 2 timmar. Fudgen kan senare också frysas ner om det behövs.
Jag tog bägge de här recepten från vår lokaltidning, men Rocky Road-receptet finns också på recept.nu och det andra receptet finns också på många googlade sidor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar