söndag 30 maj 2010

Examenstider

Under den gångna veckan har vi inom den organisation som jag jobbar i utdimitterat 370 nya yrkesmän- och kvinnor, av dem tog 23 stycken dessutom studentexamen. En av de 23 är min 19-åriga systerdotter, som nu kan titulera sig bagare-konditor och student. Det kändes väldigt speciellt för mig att få sitta på första raden och se henne stiga upp på scenen som studerande och gå ner med examenspappren i hand, färdigutbildad för yrkeslivet. Det är 3 år sedan hon inledde studierna, jag tycker tiden har gått svindlande fort. Men hon har inte tänkt sig en yrkeskarriär ännu, utan ska i nästa vecka på inträdesförhör för att förhoppningsvis få studera vidare till barnträdgårdslärare, "dagistant"! Hoppas det går vägen, då kommer hon också att söka egen lägenhet och flytta hit till stan.


Grattis Mimmi!!!

Igår var det fest hemma hos familjen, dvs. hos min syster. Den nya bagaren hade producerat så gott som allt det goda på bordet, förutom de karelska pirogerna som mommo = min mamma gjort.


Tyvärr störde regnet så att det inte gick att sitta utomhus, men under de 4 timmar mottagningen varade så lyckades i alla fall ca 120 personer få både ätbart och sittplats. Finns det hjärterum så finns det stjärterum!!

PS: En förklaring för de svenska läsarna: Det finska och svenska skolsystemet efter åk 9 skiljer sig från varandra. Här i Finland väljer man att efter åk 9 gå antingen till gymnasiet, som ger en teoretisk, allmänbildande utbildning som ger behörighet för högskole- eller universitetsstudier, eller till någon skola som ger yrkesutbildning, där den studerande utbildar sig till ett yrke men även får behörighet att söka vidare till yrkeshögskola, högskola eller universitet. Vissa skolor ger även möjlighet att ta s.k. dubbelexamen, även kallad kombiexamen, då du kan avlägga både examen inom yrkesutbildningen + en studentexamen, vilket alltså min systerdotter gjort.

fredag 28 maj 2010

Fredagstema x 3

Eftersom jag har slarvat med deltagandet i Show and Tell = Fredagstemat den här månaden så kryper jag nu till korset med 3-in-1... Tack till Bejla som har varit värdinna i maj, i juni tar sen HeLena över. Sätter in temana i min högerspalt då jag får reda på dem. Där hittar ni också länkar till en del övriga fredagsbloggare.

Börjar med det temat som var för 2 veckor sen:

När jag var liten....



- var jag ljushårig och lite lockig, här som 2-åring. Håret mörknade och var ett bra tag helt spikrakt. Hur jag ser ut idag ser ni ju i min profilbild. Bruna ögon hade jag då, och har det fortfarande (mellanbruna). Hårfärgen idag fixas till hos frissan då och då...

- bodde jag mina 4 första år i Lidingö, Sverige, och talade finska. Sen flyttade vi till Finland och jag blev svenskspråkig...

- var jag först enda barnet, efter 3 år kom syster S och 5½ år efter det kom syster C. Tripp, Trapp, Trull!


Ok, så fortsätter jag med förra veckans tema:


Gömt i min garderob...

Ja där finns minsann massor gömt kan jag lova, för jag har just nu en fruktansvärd oordning där i min (och makens) centralgarderob, både kläder och saker ligger i drivor och högar och jag ska mycket snart sätta igång med megasuperjättebigstor garderobsröjning - har redan skaffat många stora svarta sopsäckar. Jag censurerar bilden över den allmänna röran och plockar bara ut några detaljer:



På högsta hyllan står makens pojkböcker uppradade. Kunde stoppas undan i nån låda och skänkas bort men jag tror jag väntar nåt år ännu och ser om Sonen eventuellt blir intresserad. Den bruna lilla "tofsen" ovanför böckerna är en minksvans :) - obs: minken lever inte längre, beror dock inte på att den skulle ha svultit ihjäl i min garderob... ;)



Uppe på den andra hyllan samsas jul- och påskpyntet med makens diplomingenjörsmössa... pynt som pynt :)



Den här lådan slängde jag in i röran för bara några dagar sedan, fick en hopfällbar stol i gåva av en samarbetspartner på jobbet. Syns inte på bilden, men stolen har ett praktiskt ställ för nåt lämpligt drickbart vid det ena armstödet. Ser fram emot att få ställa upp min stol nånstans, kanske nere på stranden, med nåt svalkande i flytande form nära till hands!



Jag har förmånen att ha en jätteduktig och glad städhjälp. Hon kom hit till vår stad från Filippinerna för snart 2 år sedan, övertalad av den familj hon tidigare under flere år jobbat för i nåt av oljearabländerna. Hon bor nu här hos dem, har ett hotelljobb och har även startat ett eget städföretag, mycket duktig kvinna. Nu i vår var hon en månad på besök i sitt hemland, och den här fina tunikan/skjortan/dräkten gav hon mig i present då hon kom tillbaka. Kan ni gissa vad plagget är gjort av? Det är ett mycket tunt, och lite styvt material. Jag visste det inte, hade aldrig ens hört talas om att man kan göra kläder av fibrerna från ananasplantan!!


Så återstår bara dagens tema:

Sommarplaner

Semestern börjar om 4 veckar, dvs. vid midsommar. Helgen brukar firas tillsammans med min släkt, och genast därefter börjar vårt efterlängtade strandliv, på vår sommarstrand! Den här bilden, liksom flere andra från sommarstranden, har jag ju i min högerspalt, men den tåls att visas i större format. Här bor vi sommartid, från midsommar tills dess att barnen börjar skolan. Ligger i vår grannkommun, bilväg 18 km härifrån stan.




Väntar och längtar efter att få se det här direkt då jag öppnar ögonen i sängen på morgnarna...



... och nånting i den här stilen mitt i natten innan jag kryper ner i sängen igen... !



Vi har inga resplaner för sommaren, så det blir nog mest strandlivet som gäller för oss. En dagstripp till nån nöjespark, kanske till Särkänniemi i Tammerfors, blir det väl för ungarnas skull. Och en bloggträff i Närpes med Annika, Taina, Jemayá och Alegni :)) Känner någon för att komma ut till vår strand och umgås en stund, en dag eller flere så är ni så jättevarmt välkomna!!!

onsdag 19 maj 2010

Äntligen!

Äntligen, det här har jag väntat på hela långa kalla vintern! tänkte StrandHunden!



Äntligen gav hon med sig och vi fick en studsmatta! tänkte Sonen och Dottern!



I morse röntgades så Sonens arm. Vi fick sen genast gå in till läkaren, som kände på armen och handleden och kollade på bilderna i datorn, varefter han konstaterade att svullnaden beror på en liten blödning och inflammation och att bilderna ser helt bra ut, inget armbrott, vi kan lugnt fara därifrån! Hoppsan, jag såg direkt på Sonens min att det var fel svar... och mycket riktigt, så fort vi kom kom utanför ytterdörren så bröt stora hysteriska gråt-, skrik- och markstampningsanfallet ut, och det satt i under de följande 50 minuterna, innan jag följde honom in i skolan och jag tillsammans med hans lärare fick honom att inse att det var tur att han inte behövde gipsas. Han skulle alltså ha velat ha armen i gips!

Idag fick Dottern sina första glasögon! Riktigt snygga läsglasögon (dessutom två par, de hade erbjudande 2 till priset för 1) och hon passar jättebra i dem, men är lite spänd på vad kompisarna ska säga i skolan i morgon.

Systerdotter M sover här ännu i natt, men lämnar oss i morgon. Hon har mycket att förbereda på hemmaplan, inför examensfesten i slutet av nästa vecka. Fick se henne pröva sin kombistudentmössa idag, det såg jättebra ut!

Pappan i sin tur packar en väska för att i morgon ge sig iväg på en Tysklandsresa i anslutning till hans kommunala politikeruppdrag. Sophantering och kompostering står på programmet...

måndag 17 maj 2010

Varmaste landet!

Så underbart att för tillfället bo i det varmaste landet i Europa!! Vilka härliga "högsommardagar" i ljuvligt skir ljusgrön vårgrönska vi har haft sedan mitten av förra veckan, temperaturen kring +27-28 grader, njuuuuuter!!!

Händelser i korthet:

- Har så smått börja göra i ordning för "den riktiga" sommaren ute på villan (=sommarstugan). Dottern har inlett badsäsongen, liksom StrandHunden som nog inte alls skulle ha velat åka hem tillbaka, det var ju så härligt att få rusa fritt omkring och lägga sig platt i vattnet för att dricka...

- Jag har gått från att ha varit "stränga morsan" till att bli en "softismamma" (ålderstecken????)- nu har vi skaffat åt barnen det jag svurit på att vi aldrig skulle köpa: en 4 meters studsmatta (trampolin) är nu uppmonterad bakom villabastun...

- Sonen hade pyjamasparty för några killkompisar fredag->lördag. Fullt ös så gott som hela tiden, sovtid på natten endast kl. 01-5:30... Olyckan var framme en knapp timme innan pojkarna skulle hem på lördagen; i den vilda leken föll Sonen bakåt på golvet och tog emot sig med ena armen och det tog väldigt ont. På eftermiddagen for jag med honom till hälsovårdscentralen där ett par sköterskor tittade på armen och tolkade smärtan som en muskelsträckning. Då den inte gett med sig ringde jag i morse och fick läkartid idag kl. 12.50. Satt med honom i ett varmt och fyllt väntrum i 3,5 timmar (!!!) innan vi fick gå in till läkaren, som genast konstaterade att det nog är ett armbrott, men att röntgenavdelningen hunnit stänga för dagen, så vi får återkomma för röntgen i morgon bitti och sen blir det gips i ett par veckor... håhå jaja. Fick mig att minnas då han som drygt 1-åring steg upp i sin stol i köket och föll i golvet då jag för en kort stund var i rummet bredvid, och jag inte fattade förrän dagen efter att hans arm var skadad, också då var det en armfraktur...

- Systerdottern M flyttade in hos oss idag för ett par dagar framöver, hon har inlärning i arbete på schemat och jobbar på ett café här i centrum. Jakky och jag tog henne på en timmes kvällspromenad strax före kl. 21, helt fantastiskt att det ännu var +25 grader och vi gick iklädda shorts och linne!

Blir inga bilder i det här inlägget, känner att det blir dags att ta kvällsboken i hand och läsa några sidor innan John Blund slänger ut sin godnattsand :)

onsdag 12 maj 2010

Mamma-ledig i London

Torsdag och fredag i förra veckan var jag alltså i London på ett kort och intensivt privatbesök. Ett askmoln som parkerat sig ovanför Irland och delar av Wales och Skottland och stängde flygfält gjorde det lite pirrigt dagarna före avresan på onsdag kväll, men molnet hölls på plats och resan avlöpte utan problem. Besökte och bodde hemma hos kära vännerna Londonfamiljen i Thornton Heath, i södra delen av stor-London.



Torsdag tillbringade jag tid med gudsonen L (1,5 år) och hans pappa medan Londonmamman var på fortbildningsdag. De två äldre pojkarna fördes och hämtades från respektive skola, och jag fick lite lektid med dem.



Utanför äldsta sonen O´s skola träffade jag för övrigt en mamma som är hemma från min egen hemkommun, hon hade "munsäl"-dialekten kvar trots att hon bott 15 år i England. Och som bevis på att världen är liten så har hennes syster varit gift med en tidigare klasskamrat till mig som numera jobbar på samma arbetsplats som jag... :))

Under eftermiddagen hann jag också med att ensam strosa runt, i lugn och ro, i den lokala supermarketen - så skönt att inte ha nån stress alls. Sällan man har den lyxen hemma i den egna marketen ;)

Kvällen inleddes med att Londonmamman tog mig med till sin "Wellness club", där vi simmade, njöt i den bubblande jacuzzin och värmde upp oss ordentligt i ångbastun. Efter det körde vi upp till kullarna i grannområdet Crystal Palace. Efter en god mojito i en restaurang gick vi över till den bredvidliggande thairestaurangen Tamnag Thai och åt en härlig thaimiddag. En mycket trevlig tjejkväll för mammorna!

Londonmamman var ledig från jobbet på fredag, och efter att pojkarna farit till skolan satte vi oss på tåget in till City (ca 20 minuter med lokaltåget), där vi bytte till "the Tube" och åkte västerut för besök i Kew Gardens, den kungliga botaniska trädgården. Strosade runt i den vackra parken (en del av den...) och beundrade växterna i de olika fina växthusen. Tog också en "tree walk" uppe bland trädtopparna. OBS: Nu får alla som inte är intresserade av att se massor av "blommor & blad" byta till någon annan blogg!







Efter besöket i trädgården beundrade vi de fina husen i Kew, och konstaterade att det behövs mååååååånga pengar för att bli husägare här...




Tåget (tunnelbanan) tog oss tillbaka österut till City igen, och vi steg av vid London Bridge. Sökte oss till Borough Market, under järnvägsbroarna. Massor med läckerheter bredde ut sig för våra ögon, och vi passade på och tog många smakprov, mmmmm.... soooo delicious!!




Efter att ha tillbringat många långa timmar med såväl blommor som mat, slängde vi oss sen ut i den brusande trafiken och avslutade vår mamma-lediga dag med good shopping and nice pizza!



Och eftersom askmolnet tyvärr flyttat sig till Spanien och Portugal i stället för att lägga sig över London så var jag tvungen att ta farväl på lördag morgon och söka mig hemåt med flyg och tåg...

(Och hur gick det då i det brittiska parlamentsvalet, som hölls på torsdagen - jag for ju till London som valobservatör!? Ja det blev ju rörigt, och först nu i kväll, för en stund sen, kom besked om en ny regering och premiärminister. Good luck, Mr Cameron!)