lördag 31 oktober 2009

Fredagstema: Ljus

Fredagstemat hoppade jag alltså över igår, men nu märker jag att det som jag tänkt visa och berätta om idag ändå tangerar temat som var "Ljus". Så fastän det idag är lördag och bilderna är tagna idag så sätter jag inlägget under rubriken fredagstema!

Sonens pyjamasparty var lyckat. Pojkarna åt, lekte, badade bastu och såg på film. Klockan hann bli 1 på natten innan jag (efter att ha höjt rösten) fick dem att börja sova. Vid 7:30-tiden hörde jag att den var igång med att spela Wii, men jag drog täcket över öronen och försökte sova fram till ca 9:30 då jag tyckte att de behövde få lite att äta. Vid den tiden på förmiddagen hade solen kommit upp och det var ett vackert ljussken genom röken som drog från grannens skorsten in över vår tomt. Luften kändes hög och klar efter den frostiga natten. Så jag drog jackan på på mig och tog kameran för att fånga några bilder:




Pojkarna for hem 11:30-tiden, och jag hämtade hem Dottern från Moster S, där hon hade haft en trevlig fredagkväll.

Pojkarna hade lyckats stöka till det en hel del, och då jag röjde upp efter dem i vardagsrummet och började dammsuga fick jag för mig att jag skulle testa att möblera om. Ja, soffan har ju stått där den stått och matsalsmöblemanget likaså i snart 8 år, så varför inte pröva om det skulle gå att göra nåt åt det hela?! Slutresultatet blev att soffgruppen och matsalsgruppen bytte plats med varandra, och både jag och barnen är sååå nöjda!! Pappan muttrar och gnäller över att lampan över soffbordet är på fel ställe och att matgruppen är för nära väggen och borde ha en lampa i taket, men jag säger nääää, det här går så bra så och nu testar vi så här!! Omväxling förnöjer! Vad tycker ni som sett rummet i verkliga livet om förändringen?



Rummet är ju rätt stort, och vi får in mycket ljus genom de stora fönstren. Det blir också genomljus via fönstret i tv-rummet, som nu ligger bakom soffan.

Efter att jag var klar med ommöbleringen tog jag mig en titt in i vårt sovrum, som ligger bakom matgruppen. Hmm, borde jag ta itu med det här också???.... Snacka om arbetsfördelning!



Just nu är det kväll, och jag sitter här i soffan och kollar in hur rummet funkar i kvällsbelysning. Har dimmat ner både ovanför soffbordet och på golvlampan vid matplatsen, och stearinljusen ger dessutom ett vackert sken på soffbordet som är av glas. Yes, I like it!

Idag är det allhelgona, eller alla helgons dag. Då jag hämtade Dottern for vi till gravgården i Nkby, där jag tände ett ljus på min farmors och farfars grav.



På vägen hem passerade vi den plats där en 20-årig ung man förra lördagen omkom i en otäck singelolycka. Bilen knäckte flera grova träd och slungades ner i det vattnenfyllda sandtaget en bra bit bort, bakom träden, farten hade varit fruktansvärt hög. Det fanns många ljus, blommor och också minneslappar på olycksplatsen.



För en stund sedan var vi till gravgården i Larsmo, där barnen fick tända ljus på farmors och farfars, mina svärföräldrars grav. Det är så vackert med alla ljus som brinner på gravarna, det känns fint.



Det finns också en plats där man kan tända ljus för dem som ligger begravda på annan ort. I dagens tidning fanns en artikel om en amerikansk kvinna som flyttade hit för några år sedan. Hon är helt begeistrad över vår fina sed att tända ljus på gravarna, och sa att sådant inte förekommer i USA för där går man inte till gravgårdar över huvud taget, sånt förekommer bara på film. Enda undantaget är militärkyrkogårdarna. Ni kan ju berätta om era erfarenheter, ni som läser det här och bor over there.



"Älskade på andra platser begravda men i minnet bevarade"

I morgon är det första november, och vi börjar vänta på att snön så småningom ska komma och ge oss lite ljus i tillvaron. Men så här ser det faktiskt ännu ut på många träd (bilden från Esplanaden i Nkby), trots tidpunkten på året:


Avslutar dagen med kvällens mäktiga månljus:



Tack Erica för dina fredagsteman i oktober! I november blir det Simone alias Fritt ur hjärtat som tar över, temana ska jag sätta in i högerspalten inom kort.

torsdag 29 oktober 2009

Ingen sexig midja...

Jag var så på G att fara och zumba till Nykarleby ikväll, har anmält mig till den nystartade arbiskursen. Kunde inte delta förra veckan på grund av min hemska hosta, men var så taggad att börja på ikväll. Men så kom meddelande om att kvällens pass är inställt på grund av att dragaren är sjuk :(((

Idag kom också ett meddelande från Zumbafitness om nya dvd-skivor, låter lockande. Dottern kom in i arbetsrummet då jag kollade in mailen, och jag frågade om inte hon skall börja zumba med mig, kusin M zumbar ju tillsammans med moster S. Och vad svarar den här kaxiga 11-åringen? Jo: "Nä mamma, jag HAR redan en smal och sexig midja! (klappade på min mage) - Det är DU som inte har en sexig midja!"

Jäkla unge. Rätt har hon ju dessutom.

-----------
By the way så står jag över fredagstemat imorgon, ska fixa och ordna för sonen och hans tre pyjamaspartykompisar. Dottern har bestämt sig för att övernatta hos moster S, trots att kusinerna inte är hemma.

fredag 23 oktober 2009

Fredagstema: Höstkänslor

Den här fredagen har Erica bestämt att Show and Tell-temat är höstkänslor.



Vi har haft en riktigt bra höst här i år. Riktigt varmt, torrt, lugnt, sköna dagar, vacker natur med intensiva färger - riktigt perfekt efter en bra sommar! Fortfarande håller det bra vädret i sig och trots frostnätter har naturen inte riktigt insett att det faktiskt är full höst. Många träd är ännu fulla av löv, själv började jag kratta våra gräsmattor först i söndags eftersom det fallit så få löv ännu, men jag får nog ta en omgång till under det kommande veckoslutet eftersom det fanns så lite att kratta och så mycket ännu hänger kvar på grenarna, både på träd och buskar. Det har varit dåligt med höststormar i år, men det tackar jag bara för. Jag gillar den höst vi har i år!!



Den varma hösten gör att endel växter inte riktigt vet hur de ska ha det. Vår rododendron har feta gröna knoppar, vår kaprifol har inte heller på klart vilken årstid det är nu, trots frostnätterna och att jag nu har vinterdäcken på...


Några andra i vår trädgård har däremot dragit sin sista suck...

... medan på andra håll i trädgården samsas grönt och levande med sommarens rester...



För en vecka sen (ja jag trodde ju att det var förra fredagen vi skulle ha hösttemat...) gick jag runt i Skolparken och insöp den höststämning som fanns där.

Visst gillar jag när hösten ser ut så här!!! Hösten är inte min favoritårstid, men ändå en njutning under rätta omständigheter!
Under de mörka kvällarna är det förstås också mysigt att tända levande ljus inomhus, men hos oss har vi nu ett visst praktiskt fenomen som gör att det inte går att ha ljus riktigt var som helst mer, speciellt inte på soffborden. Fenomenet heter "hundsvans"... :)) Det är också mysigt att gå på kvällspromenaden trots mörkret, man ser ju så bra hur folk har det innanför sina fönster (ja jag avslöjade ju redan för några veckor sedan att jag är fönstertittare!). Men samtidigt kan man också känna sig lite otrygg i mörkret och ensamheten, speciellt då man på avstånd ser att någon mörk figur kommer emot, eller då man hör ett ljud som är svårt att identifiera eller lokalisera. Också det är höstkänslor.
Avslutar dagens inlägg med höststämning från yttertrappan! Det är inte bara jag som njuter av vår fina höst :)

Må så gott, och kolla också in vad de övriga fredagsbloggarna har åstadkommit (bloggarlistan nere i högerkolumnen).

torsdag 22 oktober 2009

Toffelhjälte

Jakky är lycklig.
Han har adopterat Dotterns lurviga tofflor.
Springer med tofflan i mun, runt i huset, visar åt alla, sover med den i munnen.
Vår toffelhjälte.

lördag 17 oktober 2009

Fredagstema: Favoritfilmer

Jaha, grattis till mig då. Som inte kan läsa innantill. Hade helt på klart för mig att den här veckan skulle Show and Tell enligt värdinnan Erica handla om höststämning, har varit ute och fotograferat och funderat ut vad jag skulle skriva. Sen går jag och kollar vad andra lagt upp och kommer underfund med att höststämningen ju är först nästa vecka, den här veckan ska vi berätta om och visa våra favoritfilmer! Juuuuust så ja. Tänk om.

Okay. Snabb surf på Youtube.

Jag gillar Julia Roberts och den första favoritfilmen jag tänker på är Pretty Woman. Här först "Big mistake, big, huge" och sedan med Roxette och "It must have been love":





Pretty Woman, en riktig tjejfilm som gör en glad och varm i hjärtat... :)

En annan film i samma kategori, och också med Julia i huvudrollen, är Notting Hill. Kan se den hur många gånger som helst!! Och det kändes så kul för några år sedan att själv få gå längs Portobello Road, precis som Hugh Grant. Fast vädret var mer stadigt den gången jag gick där:)

Först promenaden, med sången "Ain´t no sunshine", och sedan slutet på filmen:






Happy end!!! Och så levde dom lyckliga i alla sina dar.... (or not????)

En hjärtgripande film med andra favoritskådespelerskan Meryl Streep är Broarna över Madison County. Inte samma happy end i den här filmen, men så intensiv... Det finns ju en fortsättning på filmen också, åtminstone i bokform, läste den för ett antal år sen. Här musikvideon från filmen, med Elton John och "Sacrifice":



Avslutar med en mer fartfylld film som också innehåller en rejäl dos romantik. Tom Cruise har ju en gång i tiden varit såväl ung, snygg som begåvad, ids inte här gå in på vad jag tycker om honom just nu... Top Gun hör till de filmer jag kan se om och om igen, och Berlin´s "Take my breath away" är bara sååå bra....:



Övriga fredagsbloggare hittas som vanligt i högerspalten!

--------
Vi har haft höstlovsvecka, och jag har varit ledig tillsammans med barnen. Vi var hela familjen på en "södernresa" till Tropiclandia torsdag-fredag, sov över på badhotellet, och då jag flöt på rygg i den varma bassängen och blundade så kunde jag för bråkdelen av en sekund känna mig som att jag låg i en riktig medelhavsbassäng :)

Vi hann också med besök hos två av mina kusinfamiljer, det är tyvärr alltför sällan vi ses :( Nu har jag lovat att jag nästa sommar ordnar med en kusinträff ute vid vår strand!!

Dags för matuppköp. Ha ett bra veckoslut!

torsdag 15 oktober 2009

Donationer

Igår gjorde jag det!! Det som jag i så många många, verkligen MÅNGA år tänkt göra, men bara inte kommit mig för att göra. Det är fråga om två skilda saker, men som ändå har någonting gemensamt.

1. Igår gav jag för första gången i mitt liv blod. Så enkelt. Så lite, bara 450 ml. Så efterfrågat av sjukvården. Varsågoda, hoppas att en, eller två, eller rentav tre personer har glädje av detta!


2. Igår skrev jag ett organdonationskort och lade det i min plånbok. Om jag avlider och det finns möjlighet att ge något eller några av mina organ till någon/några som behöver det så vill jag att det görs. Hoppas att det i så fall bidrar till att någon/några får ett längre och bättre liv.



onsdag 7 oktober 2009

De första 50 åren...

... firades idag, och det blev en bra fest. Hörde många positiva kommentarer, så jag får väl vara nöjd med det som jag & medarbetarna åstadkom. Efter det officiella programmet hade vi inbjudit tidigare beslutsfattare på middag, så jag kom hem först närmare 19.30 ikväll. Nu står 2 "rektorsdagar" (finlandssvenska rektorer och skoladministratörer från alla stadier) på programmet, konferensen hålls i våra utrymmen men det är inte vi som är huvudarrangörer så jag kan sitta rätt lugnt och lyssna på föreläsarna. I morgon kväll blir det också middag med dans med det ovannämnda gänget, inte illa för en torsdag kväll :)

Dottern är i full färd med att städa i sitt rum, klockan är "bara" 23:20... Hon ska ha pyjamasparty för 3 kompisar här på fredag kväll, misstänker starkt att det har nåt med den plötsliga städlusten att göra. Undrar om hon tänker sova nåt i natt, eller???

tisdag 6 oktober 2009

Efter natt kommer dag...



... och efter höst och vinter kommer vår och sommar, och nya rosor...

Det blev inget fredagstemainlägg av mig förra veckan, tar nya tag med nya teman. Igår var jag på arbetsresa till huvudstaden, den här gången flög jag, vilket var skönt, för då är man inte så mosig som då man gjort en dagsresa dit och tillbaka med tåg. Besökte våra studerande och vår personal på vår utlokaliserade enhet, och hade en träff på undervisningsministeriet tillsammans med min chef. De har ju ändrat om flygterminalerna i Hfors, så nu finns inte längre skild inrikes- och utrikesterminal, utan de är heter numera terminal 1 och 2 och det finns både inrikes- och utrikesflyg i bägge. Gissa om det kittlade i resnerverna då jag stod vid gaten för att flyga hem, och folk i de intilliggande gaterna for iväg till Rom, och Köpenhamn, och en massa andra ställen... suck suck. Ingen höstresa för oss i år, får resa i tanken i stället.

I morgon firar vi på jobbet att organisationen fyller 50, det blir kaffe & tårta, tal och musik, uppvaktningar av personal med lång tjänstgöringstid mm. Programplaneringen har legat på mina axlar, hoppas allt klaffar.

Det var körövning i kväll igen. Vi har en så inspirerande dirigent och man blir så glad över hur hon lever sig in i övningen. I år kommer vi för första gången att ge en julkonsert, eller rättare sagt två stycken, det ser jag fram emot!

torsdag 1 oktober 2009

Så är det

Vemod är att rädda sommarens/höstens sista rosor i rabatten från nattfrosten...



Tufft är att köra häftig hoj då man fyller 70, som vår granne på andra sidan gatan...



Mysigt är alla lysande fina höstfärger i naturen, och den klara höstblå skyn...


Ser ni nyckelpigan ovanpå nyponet? Märkte den först nu när jag kollade bilderna! Men den har ju en fin matchande färg :)



Stenigt är det på vissa ställen här i vår natur, minnen från en istid för länge länge sen...