måndag 29 december 2008

Kvällen med smällen

En kraftig explosion som fick hela huset att skaka och glasrutorna att skallra inträffade utomhus ikväll kl. 20.35 då vi satt och njöt av en absolut-inte-det-allra-minsta-gräddfri Janssons frestelse hemma hos oss tillsammans med familjen H:son. Sonen skrämdes mest och började gråta, han trodde att det var en bomb eller terrorister i farten. Hos oss vuxna var nog en av de första tankarna att det var en bomb av något slag (vi har ännu "bombmannen på Storgatan" i minne...) eller en explosion vid någon av industrierna i staden, och vi försökte snabbt få reda på vad som hänt. Efter en stund fick vi reda på att det skett en luktgasexplosion i skorstenen vid UPM:s cellulosafabrik 5 km härifrån då de höll på att starta upp processerna efter julhelgens nerkörning. Som tur var tycks ingen ha skadats och det började heller inte att brinna. Men otäckt var det...

lördag 27 december 2008

Julhelgen

Granen står så grön och grann i stugan...

Så var juldagarna överstökade än en gång. Tänk så mycket stress för så få dagar, helt knäppt egentligen. Undrar hur man skulle lyckas ändra på den saken till nästa år... Förstår nog att endel föredrar att åka på solsemester över helgen, men jag vill nog ändå vara hemma och låta mina barn få fira "riktig jul" med allt vad det innebär för oss.

Julaftonen firades först här hemma. En stund efter julmiddagen, som avnjöts tillsammans med Pappans bror K, bultade Tomten på dörren mitt i Kalle Ankas jul, och julklappssäckar hittades utanför köksdörren. Väntan hade varit lång för Sonen, som knappt klarade av nervpressen - "Vad är klockan? Jag vill att tomten ska komma NUUUU!!!"

Då säckarna tömts på sitt innehåll och paketen radats under granen började utdelningen. Det bästa (och dyraste...) paketet sparades till sist, och då barnen öppnade det bröt det ut några glädjevrål - det var ju det hett efterlängtade Nintendo Wii, inklusive WiiSport och Mario Kart!!! Men bara en liten stund senare var klappen glömd, "Londontomten" hade ju kopierat varsitt kort med DS-spel och då brydde man sig inte längre om någon Wii eller en ny tv att spela Wii-spelen på...


Kvällen fortsatte tillsammans med mormor, morfar och syster/moster C med familj hos syster/moster S, dit tomten sedan tog sig tid att riktigt komma in med alla julklappssäckar och önska god jul till alla stora och små (yngsta kusinen är 4 år).

(Men frågan är: Varför nöp tomten kusin M i rumpan då hon satt i hans famn???? Bildbevis finns hos undertecknad!)



Säckarna var många och paketen alldeles för många... Sonen fick ett nytt glädjeutbrott då det i ett av familjens paket hittades WiiFit - "Det här är nog ett mirakel!!" var hans kommentar senare på kvällen :) Efter utdelningen och julkaffet blev vi (nästan) alla sedan riktiga Sing Stars, det blev allt från ABBA till svängiga mostrar i My number one och kraftfulla toner som Arja Saijonmaa :))

Vad fick jag själv för julklappar? Tomten hade läst min önskelista, jag fick min Mamma Mia-dvd! Och dessutom överraskade han med ett nytt objektiv till min kamera! Nu blir det att träna på närbilder :)

Juldagen = Dotterns födelsedag, och hon uppvaktades på säng med ny telefon. Sonen tog sig tid att kolla in Wii-programmen, och boxades hej-vilt framför skärmen, svetten bara flög. Min plan att få honom att röra på sig lite mer tycks funka!



På kvällen var det födelsedagskalas för släkt och faddrar, och efter att de gått bänkade sig familjen i soffan och kollade in Lasse Åbergs sällskapsresan, en av de fem "Stig-Helmer" filmer som fanns i en box som tomten hämtade. Som avslutning på kvällen konstaterade Pappan att han hade feber, vilket ledde till att han på julannandagen, dvs igår, låg nerbäddad hela dagen... Vi övriga körde till mormor och morfars på eftermiddagen och fick igen äta god mat. På kvällen testade Sonen och jag WiiFit, det var skoj.

Idag har Dottern haft kompiskalas. Av olika anledningar infann sig bara fyra av de tio inbjudna, men det gick bra så också, det blev inte för stökigt och flickorna satt i lugn och ro och tittade på Mamma Mia. Pappan, som återhämtat sig, och Sonen var under tiden och bowlade tillsammans med mormor och morfar.
Nu återstår i kväll att skriva ihop inbjudningar för nyårsfesten, och att boka biljetter för hela familjen till London i mitten av februari!

Fredagstema: Nyårslöften

Årets sista fredagstema från MiaD handlar om nyårslöften. Mitt nyårslöfte, ett som jag lätt kan hålla, är att inte försöka ge något nyårslöfte.... av erfarenhet vet jag ju att jag inte lyckas godisstrejka, inte klarar av att hålla någon ny diet, inte blir den där snälla mamman, inte slutar stressa osv.
Året närmar sig alltså sitt slut med rasande fart, och det nya året är framför oss som ett oskrivet blad, eller som en ofylld kalender... få se vad det kommer att föra med sig.

Ett som jag åtminstone vet är att det är jag som tar hand om fredagstemana i januari! Så nu har jag plockat ner årets kalender och tagit fram min ännu ofyllda kalender och funderar ut vad de närmaste fem fredagarna ska få för (förhoppningsvis) spännande teman! Sätter in dem i högerspalten här på bloggen så snart jag vet!

onsdag 24 december 2008

Julen är här...

Hallå, vart tog hon vägen??? Jag hoppas att åtminstone någon funderat på varför det plötsligt blev tyst på min blogg. Ingenting otrevligt har hänt mig, det blev bara för mycket med allt jobb och allt som ska skötas här hemma + att jag fått min jobbiga äckliga hosta igen, både orken och tiden tog helt enkelt slut. Någonstans går gränsen och jag nådde min, men nu ska jag igen försöka ta tag i skrivandet!
Har avundsjukt sett och följt med hur de flesta redan i flera veckor haft julfint och pyntat. Önskar att jag också skulle ha haft tid med mys och nervarvning... Befinner mig just nu mitt i natten i det läget att jag satt de sista prydnaderna och dukarna på plats, och väntar på att skinkan i ugnen ska bli klar, förhoppningsvis inom en halvtimme. Pappan och Sonen slocknade på varsin soffa, Jakky och Tusse sussar sött bredvid och på min säng. Önskar att jag kunde säga att endast tomten är vaken, men tyvärr gäller det för Dottern också... gav henne nyss ett sista ultimatum: om hon inte sover inom 5 minuter blir det varken julklappar eller födelsedagspresenter (på juldagen) för hennes del!

Vi fick ett par centimeter snö i förrgår, så nu är marken åtminstone vit och ger julstämning, även om temperaturen envist håller sig kring noll eller lite på plus. Känns i alla fall bättre än för några dagar då gräsmattan kom fram efter ihållande slaskregn.
Gjorde julgodis ur den nya boken igår kväll. Det blev "Enkla kyssar - tvärtom" (mmmm!!), "Chokladdoppad lakritskola med havssalt" (bytte ut saltet mot flingsalt; mmmmm!!!!) och "Vaniljkola" (mmmmmmm!!!!!!!!!!).
Här några mitt-i-natten-bilder, tagna för en stund sedan med lilla kameran i dålig belysning...




Julaftonen blir som vanligt tudelad för vår del. I år blir det endast Pappans bror K som kommer och äter julmiddag med oss på eftermiddagen, och tillsammans med honom blir det på seneftermiddagen också julklappsutdelning här hemma hos oss. Mot 19-tiden far vi sen som brukligt är körande till syster S, där övriga släkten också är samlad, och förhoppningsvis kommer det en skäggig rödklädd figur och frågar om det finns några snälla barn... (om jag skulle få svara: nej!...). Hemma är vi igen mot midnatt, och efter några timmars sömn sjunger vi sedan "Ja må hon leva" för Dottern, 11 år.
Jag önskar alla en riktigt skön julhelg! Kram!
PS:
Fick idag det här av Londonmamman, kändes såååå mitt i prick! :))
"Har lagt gubben under granen klapparna i sängen kakorna är tvättade golven är bakade har hängt ut gröten i julkärven lagt skinkan i frysen köttbullarna är slängda satt fjädrarna i riset har klätt granen med nybakta lussekatter eller var det dem vi skulle ha haft på lucia strunt samma huvudsaken är att jag har järnkoll på allt snart klar och inte ett dugg stressad trevlig midsommar på er...."

fredag 5 december 2008

Adventsljus


Då jag i lördags, i sista stund, sprang runt på stan och sökte adventsljus hittade jag inte ett enda vanligt ljus, typiskt. Det enda jag hittade var de här numrerade värmeljusen, som det fanns en enda sista förpackning kvar av. Idag var jag till en affär en bit utanför centrum, och där fanns hur många ljus som helst.... nå men de är rätt söta de här, så de får gå det här året.

torsdag 4 december 2008

Fredagstema: Kokböcker

Ny månad, och ny värd för Show and Tell är MiaD. Månadens teman och länkarna till de andra fredagsbloggarna ser ni en bit ner i högerspalten. MiaD inleder med kokböcker, och det är ett bra tema.

Då vi köpte och renoverade vårt hus för exakt sju år sedan såg jag till att få en egen hylla för kokböckerna. Det blev ovanför microvågsugnen, och som ni kan se är hyllan nu full. Jag gillar ju att titta i fina receptböcker och mattidningar, och ser en massa som skulle vara intressant att pröva. Men för det mesta blir det inte så utan det blir "det gamla vanliga". Inspirerad blir jag för övrigt också då jag på jobbet då och då äter i vår restaurang (yrkesinstitutet utbildar såväl restaurangkockar, storkökskockar som servitörer, och vi har en egen övningsrestaurang som också är öppen för allmänheten). Kockstuderandena får en verkligt högklassig utbildning hos oss, och maträtterna är en stor fröjd både för ögat och smaklökarna. Önskar ibland att jag också kunde gå ut där i köket och få ta del av undervisningen!





En av mina första kokböcker fick jag av min farmor, som var aktiv medlem i Marthaföreningen. Marthas kokbok finns säkert i massor av hem runtom i Svenskfinland, och söker jag ett grundrecept på vanlig husmanskost är "marthaboken" ett rätt säkert kort att leta i. En annan klassiker, som jag använder mig av de (sällsynta) gånger jag bakar, är Sju sorters kakor. Den har ju funnits hur länge som helst, och har tryckts upp i nya, moderniserade upplagor. En receptbok som man inte klarar sig utan! Från mammas sida har jag ju karelska rötter, och ett par karelska böcker har också hittat vägen till bokhyllan. Hör dock till kategorin "finns i huset, används inte".

Ett par böcker från skilda delar av världen: En med fina recept österbottniska recept (Österbotten = Pohjanmaa), en med colombianska recept, på spanska naturligtvis.


Tidningen Allt om Mat har gett ut några tjocka böcker med de bästa recepten ur tidningen genom åren. Jag har tre böcker, här på bilden Fisk och skaldjur, och Slutet gott, som innehåller massor med smarriga efterrätter. Den tredje, Grillat, har jag på villan.

Och på tal om Allt om Mat, det här är vad jag ska bläddra i under det kommande veckoslutet! Lördag är ju helgdag här (självständighetsdagen), och förutom att baka pepparkakor med barnen tänker jag söka inspiration inför julhelgen i de här tidningarna.


Under åren har jag hunnit gå både viktväktar- och GI-kurs, och skaffat mig deras receptböcker med mycket stora och goda föresatser om att klara av en omläggning av mina matvanor.... ha ha säger jag. Visst är livet en fest, och då ska man passa på och njuta av all den goda mat som bjuds på i denna värld, och för det mesta är den varken pointsbaserad eller kolhydratfri!!


Till sist barnens böcker. Dottern skulle gärna baka mer än vad hennes mamma vill, och ställer ibland till med röra i köket på egen hand. Ett av de yrken som Sonen tänker bli då han blir stor är kock, han tänker ha en egen restaurang, och vi har kommit överens om att han bjuder mig på mat i restaurangen varje söndag i utbyte mot att jag tar hand om det administrativa och skriver ut menyerna. Det kallar jag en bra deal!

Tillbakablick

Tanken var att jag förra söndagen skulle sätta in några lillajul-bilder, men vet inte riktigt själv vad det var som gjorde att jag missade mig med den saken. Antagligen min pressade jobbsituation, som tack och lov lättade en aning igår då den senaste månadens intensiva arbete med att åstadkomma ett budgetförslag för vår nya organisationsmodell som ännu in i det sista förändrades och där alla bitar inte ännu heller är lagda till 100 %, och att formulera och skriva ihop en förvaltningsstadga för den nya (oklara) organisationen, kulminerade i vårt styrelsemöte där både budgeten och stadgan godkändes. Återstår ännu fullmäktiges godkännande om två veckor, men det känns som en helt annan sak, tror inte att det blir några stora förändringar där, om alls några över huvud taget.

Trots att det är nästan en vecka sedan lilla jul sätter jag ändå ut några bilder.



Lillajulgran ska de´va´, sa Sonen bestämt då jag försökte komma undan det hänvisande till Jakky och att det skulle kunna hända både ett och annat då han är ensam hemma dagtid. Veckan har visat att granen fått vara helt i fred, inte en enda boll längs golvet eller lukt av att någon har lyft på benet och "vattnat granen"... Däremot ska man se till att inte lämna fram handskar på bänken i hallen (eller längs golven...) eller några papper på soffbordet - gör man så, ja då finns bara söndertuggade rester kvar då man kommer hem!



De första jultårtorna och den första glöggen smakar alltid bäst.



Sonen och Pappan jobbade hårt några dagar med Sonens födelsedagspresent, och det var en mycket stolt Son som visade upp sitt färdiga lego-sjörövarskepp! Besviken är han dock på att Mommo och Moffa inte längre har fler häftiga stora lego-askar kvar i lager från Asta-tiden (dvs blomster- och presentaffären som de sålde för 2 år sedan)...


"När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
och alla barnen gläds åt
att fira få advent"