torsdag 27 november 2008

Fredagstema: Julklappsbestyr

Dags igen för Show and Tell. Den sista fredagen i november har Marianne i Kairo valt Julklappsbestyr som tema.
Den inriktning som jag har valt för mitt inlägg skulle ha platsat också för två veckor sen, då temat var Godis :)
Jag är ingen pysslare som fixar en massa fina saker genom knep och knåp, brukar skylla det på att jag inte gått i nåt dagis, där man ju brukar få pyssla med allt mellan himmel och jord utan jag var hemma med farmor och fick i stället vara med ute i växthusen och i grönsaksodlingen. Det enda "pyssliga" jag minns att jag hållit på med är att jag och syster S lekte blomsteraffär ute i sandhögen, med hjälp av bruna plastkrukor som vi sorterade i olika storlekar, sand och avbrutna blommor som vi plockade åt oss från växthusets komposthög. Nå, tillbaka till julklappsbestyren. Jag brukar alltså inte tillverka julklappar själv utan förlitar mig på det stora utbud som finns i affärerna, och som tyvärr börjar marknadsföras allt för tidigt på hösten enligt mitt tycke. För nåt år sen skulle jag vara smart och handla alla julklappar i väldigt god tid för att undvika julstressen. Lyckades rätt bra med det, men konstaterade då jag närmare jul kollade in det som marknadsfördes genom reklamen att där fanns många saker jag skulle ha velat köpa åt nån, men att jag redan (i god tid) köpt nåt helt annat åt dem... vilket kändes lite surt.
Ja som sagt pysslare är jag inte, men en sak brukar jag försöka hinna med, och det är att göra minst ett par olika slag av julgodis. Lyckas det bra så brukar någon/några föräras med en burk fylld med något gottigt i julklapp, resten äts upp då släkt och vänner kommer på Dotterns födelsedagskalas på juldagskvällen :) Precis just i kväll pirrar det lite extra i julgodissinnet, eftersom den bok jag beställt via Dotterns jultidningsförsäljning har kommit. Har bara hunnit ta en snabbtitt på några sidor, men redan den titten fick snålvattnet att börja rinna på mig - där finns många recept som jag tror att jag ska testa! Så om det vill sig väl kanske jag sätter igång med mitt (julklapps)godisbestyr redan det här veckoslutet, det är ju lilla jul och första advent!
Ha en riktigt fin adventshelg, låt det första ljuset brinna fint och klart!

måndag 24 november 2008

Efter stormen

Det var ett riktigt ruggigt oväder som drog fram över oss igår kväll och i natt. Fick söka fram bilen under snöhoparna då jag skulle till jobbet på morgonen. Hörde nyss att det blir varmare mot veckoslutet, så då blir det väl blött och klafsigt, bläää.

Fick överta svägerskans loppisbord, så jag förde dit en del saker ikväll. Hoppas att någon skulle köpa bort grejerna, jag vill inte släpa hem dem på nytt.

Dags att jobba en stund vid TV-bordet, måndag = tv-kväll: Design Símon & Thomas, Cityakuten, Prison Break.

Helgens händelser

Ute viner just nu vinterns första snöoväder, det känns riktigt ruggigt. Tog bara en riktigt kort snabbrunda med Jakky ikväll, för att inte blåsa bort.

I fredags hade Dottern för första gången tre tjejkompisar över på pyjamasparty. Det blev pizza, chips, godis, skumbad, film och en massa pladder innan det blev tyst i rummet nångång efter halv ett. Sen sov de nog bra ända till ca halv åtta.

På eftermiddagen tog vi barnen med oss då kören åkte buss till Närpes för att hålla en liten kvällskonsert i kyrkan. Under tiden vi övade tog Pappans kusin A hand om barnen. Ca hundra personer kom och lyssnade på oss, vilket var trevligt. På hemvägen fick vi på ett ställe stanna då en trafikolycka, en krock hade skett strax innan. Det var en massa blålampor som blinkade och flere ambulanser kom till platsen, men enligt de uppgifter som idag fanns på tidningens nätupplaga blev det inga allvarliga personskador. Lite otäckt känns det ändå alltid då man ser att det hänt nåt, och glad får man vara så länge det inte händer en själv.

Jag hade en riktigt lång sovmorgon idag, sov nästan nio timmars natt vilket är jätteovanligt. På eftermiddagen var jag med barnen på den traditionella barnfesten - den firade i år 85 år! Dottern sjöng riktigt bra i kören, och Sonen hittade fyra av sina klasskompisar som han försvann med...

Dags att krypa i säng under det varma täcket!

Fredagstema: Smycken

Ett par dagar försenad passar jag ändå på att ansluta mig till Mariannes Show and Tell, som denna vecka hade temat Smycken.

Börjar med det som dygnet runt finns på mina händer, dvs förlovningsringen anno 1993 och vigselringen från 1994, de syns här på ringfingret. Ringen på långfingret är på den här bilden på fel hand, det är ringen jag fick på vår 10-års bröllopsdag, och den har jag på höger ringfinger.

Min allra första ring var en söt silverring som jag fick av mina föräldrar på min 11-årsdag, ni vet den speciella mina-stora-idoler-Abba-vann-med-Waterloo-i-Brighton-dagen :) Om en månad fyller min Dotter 11 år, och jag hade för länge sedan tänkt att jag ska ge henne min ring då. Tyvärr bryr sig Dottern inte alls om smycken, och då jag dessutom vet att den troligen fort skulle slarvas bort av henne eftersom hennes ordningssinne för det mesta är allt annat än bra, så har jag börjat tveka - kanske jag sparar den till ett eventuellt kommande barnbarn...??
Min farmor gav vart och ett av sina flick-barnbarn en ring som konfirmationsgåva. Min ring var en smal guldring med en djupröd sten i infattning. Ringen hade jag fram till för inte så många år sedan dagligen på mig. Tyvärr har stenen ett par gånger fallit ur infattningen då de små "taggarna" som håller fast den gått av, och jag har fått sätta in en ny. Den senaste gången blev kulören tyvärr lite fel, stenen är nu mer rosa än röd.


Jag har en del smycken från våra två barnresor till Colombia. I Bogotá finns ett mäktig guldmuseum, el Museo del Oro, som vi besökt bägge gångerna. Där kan man se ca 250.000 guldföremål från landets olika indiankulturer, från den pre-colombianska tiden. Några av de smycken jag har är repliker av dåtida smycken, och jag tycker mycket om dem och använder dem ofta. Colombia är även världsberömd producent av smaragder, och det var ju ett "måste" att få något grönt i barngåva av bägge gångerna - så nu har jag ett smaragdhänge och en smaragdring, smycken som jag värdesätter mycket högt.
Kalevala-smyckena har fått en stor genomslagskraft under det senaste årtiondet. I min ägo har jag en serie: en ring, örhängen, ett matchande halsband, ett armband och en brosch som jag dels fått i julklapp av min man för ett par år sedan, dels fick ärva efter min svärmor.







Det senaste smyckesinköpet gjorde jag i Turkiet - ett silverset med halsband och armband.









Förutom de finare smyckena har jag en hel massa "krimskrams"-smycken hängade på krokar och liggande i lådor i mitt badrum. Ett litet smyckeskrin önskade jag mig i julklapp för några år sedan, och tomten hörsammade snällt min önskan :)

Örhängen är något som jag inte har väldigt mycket av, håller mig mest till ett par knoppar och ett par enkla små guldringar. På tal om örhängen ja...... sedan igår lördag har Sonen hål i ena örat!! Till 8-årspresent fick han håltagning & örhänge av moster C, han har pratat om det under sommaren/hösten och hon nappade på det. Jag har försökt få Dottern intresserad av att göra hål i öronen men det är hon inte alls intresserad av, men nu har jag då i stället en pojke som fixat det!

måndag 17 november 2008

Avstängning & gränser

En mycket kontroversiell blogg skriven av en politiker här i en grannkommun har idag stängts av, med motiveringen att där fanns en uppenbar olaglig formulering om en privatperson. Det här är en blogg som borde ha stängts för länge sedan, anser jag och många med mig, bra att äntligen gjordes. Med anledning av detta vill jag tipsa om ett bra inlägg på en annan blogg (hittade länken via Mariannes sida), ett inlägg som handlar om hur mycket man ska tåla och var gränserna går; läs det på Mamma Mummels blogg!

Fredagstema: Fönster

Några dagar försenad sätter jag in mitt inlägg på Mariannes i Kairo fredagstema "Fönster".


".... och genom fönstret strömmar in
från skärgårdsnatten sval...."


Med risk för att alla ni läsare med Sverige-anknytning blir nostalgiska och börjar valsa runt i rummet... :)) Obs: texterna som skymtar fram i clippet är inte mina :) Men stanna gärna en liten stund framför datorn och lägg märke till en massa fönster!



Det blev en sån här tema-anknytning här den här gången, för jag hittade bara en enda vettig fönsterbild i mina egna arkiv; en bild från ett besök i den fina gamla stan i Rhodos hösten 2005. Undrar så vad det är som händer innanför fönstret...



Inkommande fredag ska jag försöka vara mer i tid, då är temat Smycken.
Deltagarna i fredagstemat hittar ni som vanligt till höger här på sidan, kolla gärna in deras temainlägg också!

fredag 14 november 2008

8 år!

Det blir en så pass intensiv dag idag att jag troligen inte hinner sätta upp något inlägg för fredagstemat "Fönster" ännu idag, men kika gärna in under veckoslutet så får ni se om jag hängt med!

Dagens stora händelse är att vi firar Sonens 8-årsdag! Uppsjungning, bakelser och så förstås de hett efterlängade PAKETEN blir det om en liten stund. Och paketen kommer naturligtvis före bakelserna, annars är det en viss herreman som tappar nerverna har jag på känn... Tre paket ligger gömda och väntar, och jag vet med säkerhet att alla tre kommer att mottas med stor glädje, men allra gladast lär han nog bli över det sista....

Morgonen fortsätter med att jag blivit kallad till planenlig hälsokontroll vid arbetsplatshälsovården. Har fått fylla i ett par frågeformulär på förhand. Hade mycket stora svårigheter att få ner nåt svar på frågan "Vilka goda matvanor har du", medan det gick hur lätt som helst att fylla raden efter frågan "Vilka dåliga matvanor har du"!!! Borde nästan ha haft en extra rad till mitt förfogande...

Efter några möten och budgetberedningsarbete håller jag på eftermiddagen en presskonferens där vi tillsammans med reklambyrån offentliggör vår nya logo, som tas i bruk vid årsskiftet då organisationsförändringen som vi jobbat så intensivt med hela hösten ska träda i kraft. Den stora allmänheten kan också komma och se på den i vår monter på Köpmannamässan under lördag-söndag. Montern började byggas idag, och jag måste under eftermiddagen i morgon också hinna se till att allt som vi planerat finns på plats och fungerar. Sen hem och förbereda kvällens kompiskalas - kommer att ha 14 mer/mindre livliga ungar här i två timmars tid, tjohoo! Nåja, det är ju faktiskt hela sex ungar färre än i fjol, och den här gången är det heller inte enbart pojkar utan Sonen har bjudit in två flickor från klassen också....! Jag har planerat en skattjakt utomhus för gänget, så lite andrum borde jag hinna få under tiden de är ute och söker efter en gömd guldskatt :)

Återkommer ikväll eller imorgon med rapport från dagens händelser!

onsdag 12 november 2008

Poff!

Vad är det här?



Svar: insidan av mikrovågsugnen efter att Dottern hittat på att värma ett kokt, oskalat ägg...... poff!!!

måndag 10 november 2008

En dag på jobbet

Måndag morgon, en helt vanlig arbetsdag, fick inledas med en morgonsamling för studerande och personal... nog har något gått riktigt snett i vår värld!!!

http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=143821

söndag 9 november 2008

Mer nostalgi

Inspirerad av gårdagskvällens nostalgiklipp plockar jag in några till. Minns ni de här??









Farsdag

Idag firar vi farsdag. En mycket förkyld Son skulle absolut uppvakta Pappan redan före kl. 7 men jag lyckades avstyra det ända till 8.20....

Vi har tagit det lugnt på förmiddagen, ätit princesstårta och små smörgåsar med laxröra och skinkröra. Nu blir det dags att förbereda pepparbiffen!

Lördag kväll/natt

- Var med Dottern på bio och såg High School Musical 3. Smällde i mig popcorn och en platta Fsazer Blå... Filmen var gullig med söta ungdomar och sång & dans. Jag tänkte tillbaka på vad jag såg på i tonåren, och kom ihåg bl.a. Happy Days (Fonzie...), Beverly Hills 90210 (det är visst en uppföljare på gång nu har jag läst, men orginal är alltid orginal...) och Fame (följde med tv-serien, men hittade inget klipp från den så här får ni i stället en video från filmen som kom 1980, med sång av Irene Cara). Nostalgi!







- Sonen somnade på soffan och Pappan i badkaret
- Medan TV:n framför mig har surrat på med Stjärnor på is, Svensson Svensson, Per Gessle, Michael Douglas & Demi Moore har jag kollat in allas fredagsbloggar och kompletterat min lista över fredagsbloggarna. Har satt in den i högerspalten.

Det var den kvällen, det.

fredag 7 november 2008

Fredagstema: Godis

Nå nu hänger jag igen med på Show and Tell, eller fredagstemat! Förra månadens teman var rätt knepiga och jag hade inte mycket att komma med, men de teman som Marianne har valt för november (se högerspalten) känns mer "bekväma".

Jag är en godisråtta, medger det gärna. Äter väldigt gärna choklad, och då helst Finlands mest uppskattade varumärke, dvs. Fazers Blå. Den årliga tillverkningen är 7,6 miljoner kilo, vilket räcker bra till för mig :)) Det ska naturligtvis vara den ursprungliga blå plattan (eller stången, men den har ju bara 5 bitar...), inte någon av alla de otaliga varianter och smaksättningar som har dykt upp under de senaste åren.




En annan favorit ända sen ungdomsåren är MintChoko. Mums vad gott, mmmmm... Marabou! En sån rulle slukar jag lätt i ett nafs.




Om jag ska plocka in ännu en favorit i topp-3 listan så får det bli Fazers Amerikanska Pastiller. Härligt knastriga och lagom stora, tar inte många minuter att få slut på påsen eller asken...


Bilderna tagna från tillverkarnas/återförsäljarnas hemsidor

Ingen av de ovan nämnda produkterna är Xylitol-produkter, något jag annars tror på. Så på kvällen efter att jag njutit av godiset borstar jag naturligtvis tänderna med Xylitol-tandkräm för att hålla tandtrollen borta. Usch för Karius och Bactus! Trots det myckna godisätandet, och tack vare xylitolen?, är det många många år sedan jag senast hade nåt hål i tänderna. Min tandläkare kallar mig vartannat år, och suckar varje gång över att han inte blir rik på mig. Som avslutning brukar jag ha honom att lova att jag får fortsätta äta mycket choklad :) Har också en väninna som är tandläkare, som brukar ge mig godis i födelsedagspresent :)

Och till sist ett klipp från en liten frågespalt...
Fråga: Är choklad osunt?
Svar: Är du tokig? Kakaobönor = bönor. Och bönor, linser m.m. är vansinnigt nyttigt. Det bör ätas flera gånger i veckan.

Trevlig fredag!

Fredagsbloggare:Nilla, Simone, Anna, Desiree, Annika, Anne, Petra ,Anna-Saltis ,Millan, AuroraBuddha, Anki, Lullun, Marianne, Victoria, Susanne, Lia, Cecilia, Leopardia, Anne-Marie, Marina, Marie, Strandmamman, M.K.B, Ulrika, Jemaya, Nina, Kicki, Barbamorsan, Mia, Sparkling, Emma, MiaD, Tätortstimotej, Maisoui, Ingabritt

torsdag 6 november 2008

Nya tider

Nya tider väntar för USA, och förhoppningsvis också för världen, då Obama tar över presidentskapet från "farbror Bush". Vi får hålla tummarna för att han får en bra start, och får folket med sig. Ett historiskt ögonblick var det i alla fall då det blev klart att han vunnit. Jag försökte förklara detta för Dottern, hon frågade varför det är historiskt, och jag berättade att det är första gången en mörkhyad människa blivit president i USA. "Vad sku´ nu de´ va´ för konstigt??" tyckte hon, som 10-åring. Och visst är det ju så, att de som är barn och unga idag inte har "belastningen" av rassegregering och inte känner till slavtiden och de spår den satt. Bra så! Vi är alla lika!

Dags att gå till jobbet. Har haft jättesjuk hals i natt och sovit dåligt :(

onsdag 5 november 2008

Presidentval

Kvällen har varit fylld av tv-program om presidentvalet i USA, som avgörs nu i natt. Bilder och reportage har bl.a. visats från Annikas Reston i delstaten Virginia, som kan komma att spela en avgörande roll. De första vallokalerna stänger just nu, och då vi stiger upp i morgon bitti får vi veta om den nästa presidenten heter Barack Obama eller John McCain. Ett spännande val är det och amerikanerna tycks vara flitiga och ivriga med att gå till valurnorna. Hoppas att det inte blir ett likadant schabbel med rösträkningen som det blev förra gången.
Håller tummarna för Obama!

Tidigare ikväll var jag och Jemaya på sista fotokurskvällen. Det blev mycket om ljusmätning, och jag hängde nog inte riktigt med fullt ut. Det blir att öva och pröva sig fram. Kanske jag kunde önska mig någon lämplig bok i julklapp??

Flickan som brukar komma hem till oss som barnvakt på tisdagkvällarna meddelade ikväll att hon inte kan komma under vårterminen :(( Tips på lämplig barnvakt mottages med tacksamhet!

söndag 2 november 2008

Avsked

Den 17 juli och 26 augusti berättade jag i mina inlägg om de två männen härifrån, en av dem från vår kör, som drunknat under en fisketur och då ännu inte hittats,. Hösten har gått, och männen har fortsättningsvis varit försvunna. Vår körmedlems familj har sedan flere veckor tillbaka planerat en minnesstund för honom, och kören övade senast i tisdags kväll de sånger vi skulle medverka med. På torsdag fick vi beskedet att han hittats, vid en strandkant i Brahestad.... Så familjen fick hastigt och lustigt ändra planeringen, och det blev i stället såväl begravning som minnesstund. Märkligt. Men så bra att det gick så här. Konstigt skulle det ha blivit om minnesstunden skulle ha hållits nu, och en eller ett par dagar senare skulle beskedet om att han hittats ha kommit. Vi deltog inte i själva jordfästningen, bara i minnesstunden, där vi sjöng Jag har färdats, och Aftonens sång. Inte så lätt, det var många känslor med i sångerna, men vi kom igenom. Genast efteråt skyndade vi oss iväg för att hålla vår egen traditionsenliga allhelgona-sånggudstjänst.
Hoppas att den andra mannen hittas innan isarna lägger sig.

Månadsskifte

Inför veckoslutet slog vädret om, oktober avslutades med snöslask, och det var en både blöt och smutsig hund som kom in från kvällspromenaden på fredag kväll - han hade mött sin bror och de hade rullat runt i diket...! Tusse kikade på från behörigt avstånd.



Morgnarna har varit isiga, och det har blivit dags att byta till vinterdäck.



Min nya bil, som jag fick veckan före höstlovsresan, fick sina däck bytta för några dagar sedan. Pappan tog min bil på torsdag morgon för att ordna med däcksbytet på förmiddagen. Jag fick ta hans bil, han åkte iväg före mig med kommentaren "det är inte så mycket bränsle kvar i den, men du färdas ju inte mycket omkring idag". Gissa hur det gick då jag skulle iväg... släppte ner bilen nerför garageuppfarten, ner mot gatan, samtidigt som jag skulle starta den. Döfött! Helt noll! Och där stod jag och bilen nästan tvärs över gatan, mitt i morgonens rusningstrafik, med bilar som kom från alla håll... Hur jag än försökte totalvägrade den att starta. Bilarna slapp just och just förbi mellan diket och bilens bakända. Pinsamt, pinsamt... Det vara bara att ringa upp Pappan och fräsande beordra honom att omedelbart komma tillbaka hem och ta hand om sin bil.

Så här ser min Kia Cee´d ut:


November månad inleddes med lite snö på marken, en förvarning om att vi snart har vintern här...


Ingången till vårt hus pryds av den lönnkrans som min mamma har gjort, och ett bordsarrangemang som jag köpte vid trädgårdscentret på lördag eftermiddag.



Höstens sista ros...

Oktoberfesten

Lovade ju tidigare sätta in några bilder från förra lördagens oktoberfest hos fam. H i Larsmo.
Vi inledde med ett trädgårdstalko, denna gången var det den långa och vildvuxna granhäcken som skulle få sig ett sista klipp före de nya husägarna tar över nästa vår. Testar med en svartvit bild:

En del jobbade flitigt, andra - hmmm ...... (nä nog jobbade han mesta tiden riktigt bra!!)


Också barnen drog sitt strå till stacken!

Höstsäsongens sista blomma på terrassbordet...

... och värdinneblombuketten inomhus:

Efter avklarad granhäcksklippning fortsatte kvällen med oktoberfest, dvs vi bjöds på grillade korvar av många olika slag tillsammans med potatissallad, grönsallad, korv- och ostuppskärninger och flere olika trevliga saker i små skålar, allt vackert framdukat:



Tack till värdparet för en trevlig oktoberkväll!!