fredag 31 oktober 2008

Halloween

Fredagstemat denna vecka är "Om jag skulle klä mig i samma Halloweendräkt hela tiden skulle jag..." Jaha. Det var inte ett tema för mig. Här firas ju inte Halloween på det sätt som man gör i USA (där det är ju verkligen är en av de stora festdagarna), trots att vissa affärer gör några små försök att locka barnen att skaffa sig dyra och dåligt gjorda masker och dräkter. Personligen tycker jag att traditionen inte behöver överföras hit till oss, vi behöver den inte. Vi har i stället vår påsktradition med påskhäxorna som går från dörr till dörr och får godis. Så: jag kan inte tänka mig att klä mig i en Halloweendräkt ens en gång, därför kan jag inte uttala mig om hur det skulle vara att klä sig i samma dräkt hela tiden.... sorry!

Den här månadens fredagsteman har varit rätt knepiga. I oktober blir det Marianne som håller i taktpinnen, och de teman hon har valt är betydligt mer jordnära och ska säkert leda till lite längre inlägg. Rubrikerna hittar ni här på sidan i högra spalten.

Efter en jättestressig vecka har det då blivit fredag igen. Och med fredagen kom det första snöslasket. Blött, äckligt, usch usch usch! Under den korta promenaden på parkeringen vid köpcentret kunde jag konstatera att mina vinterstövlar inte är vattentäta... det klafsade mellan tårna :(( Dotterns ridlektion blev som tur var inhiberad av läraren, hon skulle idag för första gången ha haft en hel timmes ridning. Nu fick vi i stället lite tid att varva ner, innan vi om en halv timme beger oss till fam. H i V:by på en middag.

Ikväll hejar vi också på gruppen FeMale i Melodi Grand Prix 2008! Flickorna bor här i K:strand, och den ena av dem (AG) lekte Dottern med på vår andra Colombia-resa, då den familjen också var och hämtade en lillebror - en pojke från samma barnhem, född en vecka senare än vår son och de är nu klasskamrater. Den andra flickan (MW), kommer också från en bekant familj, med musiker-pappa och tonsättar/dirigent-faffa :)) Heja heja!!

Fredagsbloggare:Nilla, Simone, Anna, Desiree, Annika, Anne, Petra ,Anna-Saltis ,Millan, AuroraBuddha, Anki, Lullun, Marianne, Victoria, Susanne, Lia, Cecilia, Leopardia, Anne-Marie, Marina, Marie, Strandmamman, M.K.B, Ulrika, Jemaya, Nina, Kicki, Barbamorsan, Mia, Sparkling

söndag 26 oktober 2008

Valet är över

Nu är kommunalvalet över. Och för förstagångsdeltagaren Pappans del blev det ett jättepositivt utfall, hela 115 röster!! Våra tippningar låg på under 50... Resultatet innebar samtidigt att han från och med årsskiftet är en av 43 fullmäktigemedlemmar i vår stad!
Samtidigt som jag naturligtvis gläds med honom över framgången och önskar honom lycka till så har jag ju som ni vet också andra känslor angående saken... vi får se hur det här börjar funka.

lördag 25 oktober 2008

Veckoslut

Lördag morgon och solen skiner, i morgon sägs det att det ska bli regn & rusk.



Har nyss varit på en ordentlig morgonpromenad med Jakky. Pappan befinner sig på gågatan tillsammans med övriga kommunalvalskandidater för att valspurta. Måste väl ta mig dit en sväng under förmiddagen och kolla in dem, åtminstone bjuder de ju på plättar och godis... Men först ska jag motionera dammsugaren ett varv, det börjar synas att vi har hund :)
Fast allra allra först måste jag söka fram nåt lämpligt recept på en "tysk sallad"; idag blir det talko + oktoberfest hos fam H tillsammans med fam K och B.



Hälsningar från StrandHunden och StrandKatten!

fredag 24 oktober 2008

Fredagstema

Veckans fredagstema är "Om jag kunde resa i tiden skulle jag..."

Jag är inte intresserad av att resa bakåt i tiden (har det månne nåt att göra med att jag tyckte att historia var det tråkigaste ämnet i skolan??) utan skulle nog resa framåt. Hur långt? Tja, kanske hundra år? Förhoppningsvis skulle jag då få se att vår jord ännu existerar och har klarat sig någorlunda hyfsat trots att hot om klimatförändringar. Jag hoppas också få se att jag har barnbarn och barnbarnsbarn och kanske ännu fler generationer. Jag skulle nyfiket kolla in alla uppfinningar och tekniska revolutioner som åstadkommits under ett decennium, och jag skulle dokumentera allt och ta med mig tillbaka till nutiden för att kunna bli rik genom att uppfinna alla de här nya sakerna och teknikerna! Kanske jag t.o.m. skulle lyckas få Nobelpriset??

Första plats

Måste ju bara passa på att också här notera det som vi på jobbet fick reda på torsdag kväll i förra veckan, nämligen att vi nu rankas som bästa stora yrkesutbildare i landet!!! Hurra!!!

Goda råd emottages med tacksamhet!

Inlägget om reseminnena är daterat 19.10. men det var den dagen jag påbörjade det, fick det avslutat för en liten stund sen. Som jag sagt tidigare så känns det dumt att det är startdatumet som blir synligt, inte det datum man publicerat inlägget. Tips, någon?? Det tar massor med timmar att få in alla bilder på rätt ställe, och det kommer hela tiden mängder med extra tomma rader som ska plockas bort för att det ska bli ett bra inlägg. Här skulle jag också vilja få råd av någon hur man ska göra det enklare. Annika nämnde en gång om att hon skriver direkt i html-koden och på så sätt får bilderna rätt, men det klarar jag inte av, gör säkert nåt fel. Tar gärna också emot råd om hur man gör bilderna klickbara!

Drabbades igår av en släng av magsjuka och fick stanna hemma från jobbet. Som tur var redde det upp sig på en dag. Hoppas resten av familjen klarar sig, åtminstone har ingen annan ännu insjuknat (peppar, peppar...).

Borde hinna kratta undan löven, som äntligen blåst ner, innan det blir snö & slask som det talas om till veckoslutet.

Pappan och övriga kommunalvalskandidater slutspurtar inför valdagen på söndag. Det har varit en hel del olika träffar och tillställningar för hans del, varvade med andra möten och jobb, så vi har inte sett mycket av honom den senaste veckan. Få se hur det går i valet...

söndag 19 oktober 2008

Reseminnen

En semestervecka går såååå fort... egentligen borde man vara borta minst 10 dagar, men sådana resor ordnas sällan och två veckor är praktiskt omöjligt, tyvärr.

Flygresan ner till Turkiet gick bra. Flyget lyfte ca 22.30 från Vasa, och Sonen somnade bums. Vi föräldrar blev allt tröttare under den 4 timmar långa flygningen, och slumrade till, medan Dottern inte hade några problem med att hållas vaken. När flyget väl landade i Antalya mitt i natten och vi fått ut bagaget och hittat bussen väntade oss sen ännu en 2 timmar lång bussresa till hotellet Green Garden i Alanya. Det var alltså tidig morgon då vi var framme och kom upp på rummet. Barnen och Pappan hittade snabbt ner i sina sängar, medan jag plockade upp kläder och saker ur väskorna och såg mörkret ge vika för morgonrodnaden och de första solstrålarna.

Den här utsikten från balkongen på fjärde våningen trädde fram då morgonen ljusnade:



Den första dagen, dvs torsdag, tillbringade vi vid poolerna och nere på stranden. Vattnet var varmt och skönt och vi njöt av sommarvärmen. Det var lätt att ta sig ner till stranden, eftersom det fanns en gångtunnel under den livligt trafikerade stora vägen som låg i direkt anslutning till hotellområdet.



På kvällen njöt Dottern och jag av turkisk hamam + massage + ansiktsmask innan vi tillsammans med Pappan och Sonen bänkade oss för hotellmiddag med efterföljande show, med modevisning och ormdanserska.



Efter showen blev det sängdags, men före det en nattbild från balkongen.



Fredag

Vi simmade och solade och njöt av det varma sköna vädret. Pappan prövade på hamam-behandlingen vilket tog ett par timmar. På kvällen tog vi taxi in till centrum av Alanya, där vi gick en omkring en stund i basarområdet. Köpte Nintendo DS spel åt barnen men fick ingen egentlig tid att kolla in något åt oss själva eftersom Sonen var både hungrig och trött och skulle iväg med oss till den läderaffär som föregående kväll deltagit i modevisningen på hotellet och som resulterade i en lotterivinst åt oss, en barnväst. Nå vi visste ju att det inte är så bara att hämta ut vinsten, och rätt hade vi - det blev både teservering och förevisning av många läderjackor, innan vi lyckades säga tack och adjö. Den utlovade västen fanns naturligtvis inte i Sonens storlek, men försäljaren tog hans mått och lovade att den skulle levereras till vårt hotell om några dagar (vilket vi inte riktigt trodde på, men det visade sig på avresedagen att vi hade fel!).

Lördag
Efter frukosten tog vi en taxi upp till fästningen på klippan.

Solen sken från klarblå himmel och det var jättevarmt, vi sökte oss i skugga så mycket som möjligt. Utsikten var förstås fantastisk.





Vår chaufför Ibrahim, en vänlig äldre man, väntade på oss och tog oss sen ner tillbaka.
Klurig var han ändå då han passade på att stanna utanför sin son affär i basarområdet och sa att vi kan gå in, så fortsätter färden om 10 minuter. Okej, det blev varsin t-skjorta åt barnen och sen körde han oss till Aquapark, där vi tillbringade några timmar. Sonen fick mig övertalad att rutscha i de långa rutschbanorna, något som jag hittills har lyckats slingra mig undan. Ujjj vad det gick undan!


Lurigt var det att man inte fick ta nånting i dryckes- eller matväg med sig in till parken, vakterna vid porten plockade igenom alla väskor. De ville naturligtvis att man skulle handla i deras egna affär och restauranger, och det var rent ut sagt skitdyrt. Vi skippade ätandet där och gick i stället in till Burger King strax utanför området då vi var klara för dagen.

På kvällen ordnade hotellet turkisk afton, så vi åt vår middag där och såg på showen. Barnen fick pröva på kamelridning.



Söndag

Pappans födelsedag (40+), som firades i samband med frukosten. Jag hade dagen innan beställt en tårta via köket, de skulle reservera ett frukostbord åt oss och komma dit med tårtan. Då vi kom in i matsalen och såg vårt bord började vi skratta, det såg mera ut som ett bord för ett brudpar än som ett födelsedagsbord!



Servitörerna kom och frågade när de skulle servera champagnen (som jag inte beställt...), och efter att ha fyllt i glasen åt oss försökte de få resten av hotellgästerna i matsalen med i allsång "happy birthday..."!



Efter att vi druckit champagnen och ätit vår normala frukost kom de sedan in med tårtan, dekorerad med ljus och "sprakastickor", och det blev mera sång.



Dagen var solig men rätt blåsig, så vi höll oss i huvudsak till poolområdet, ett dopp i det varma havet fick avsluta eftermiddagen. Pappan fick en parasail-flygning av oss till födelsedagspresent, men fick vänta med det till följande dag eftersom vinden var för hård.



Då vi på seneftermiddagen kommit upp på rummet knackade det på dörren. Utanför stod en från hotellpersonalen med ett stort blomsterarrangemang i famnen! Det visade sig vara en födelsedagsuppvaktning från hotelldirektören, ett handskrivet kort med förhoppningar om att alla drömmar ska slå in mm följde med. Det var en överraskning, och jag kunde inte låta bli att retas med att av arrangemanget att döma måste de tro att han fyller 50!! hi hi hi!



På kvällen blev det shoppingvandring i grannkvarteren i Oba och en middag där tillsammans med min studiekompis från Åbo-åren som var på resa med sin dotter.


Måndag

Vi deltog i en halvdagsutflykt kallad "lilla Turkiet" upp i bergen. Efter en 50 minuters bussfärd, först längs kusten österut och sedan längs smal och slingrig bergsväg kom vi till byn Sapadere. Vi fick göra ett besök i moskén, där vår guide gav oss en inblick i de religiösa traditionerna. Det var intressant att lyssna till honom, för han var utbildad imam dvs präst, men jobbar sen flere år som turistguide.



Vi fick också gå in i byns skola, där skolbarnen just då hade lunchpaus. Barnen som gick i andra och tredje klass var väldigt nyfikna på oss, och några av dem ställde upp sig och sjöng en sång för oss!




Det blev också ett besök i den lilla silkesfabriken, där vi fick veta att man från en kokong får 1200 meter silkestråd.



Dagen var jättevarm, och det var skönt att njuta av en lunch i skuggan och att få ströva omkring i byn en stund.







Då vi återvände till hotellet på eftermiddagen tog vi oss snabbt ner till poolen, och sen till havet där Pappan spände på sig skärmen och flög i luften. Tydligen en riktig adrenalinkick, han bara skrattade och var så glad en bra stund efter att ha kommit i land igen.





På kvällen gick vi igen till Oba för shopping och middag. Under kvällsshowen vid hotellet började det regna.

Tisdag

Tisdagen blev en åskvädersdag. Som tur var kom det ändå inte många droppar regn, så jag kunde på egen hand ge mig ut på en shoppingvandring under förmiddagen, och det gick att slappa vid poolen en stund på eftermiddagen trots att solen inte visade sig.

På kvällen for vi till en restaurang som syster S varmt rekommenderat och avnjöt en god middag innan det var dags att sätta igång med packandet av resväskorna.

Onsdag

Avresedag.... allt för snabbt. Efter frukosten hann vi vara en stund vid poolen. Det var mer moln än sol men vi tog ut det sista av semestern, innan det var dags att hoppa i bussen kl. 12:45. Vi hann inte mycket mer än äta lite på flygfältet och göra ett snabbt besök i taxfree-shopen innan det var dags att gå ombord på planet.
Klockan hade hunnit bli 21 då vi landade i Vasa, och hemma var vi först vid midnatt, eftersom vi naturligtvis måste via mommos och hämta hem Jakky, som blev alldeles fnurrig av glädje över att se oss.


Det var den resan, det. Som sammanfattning kan vi konstatera att vädret var varmt och behagligt, ca 27-30 grader hela tiden, havsvattnet underbart, ca 28 grader, och poolvattnet också bra tempererat, ca 25 grader. Så ska det vara! Vi blev också rätt trötta på turkarna utanför affärerna och restaurangerna, vi är inte vana vid att hela tiden hålla på och förklara varifrån vi kommer och att vi pratar svenska trots att vi är från Finland, och att man inte kan få gå och titta på grejor och restaurangmenyer i lugn och ro utan hela tiden ska "luras in" av de påträngande försäljarna/inkastarna. Prutandet är också jobbigt, liksom känslan av att bli lurad då de räknar om priserna från lira till euro, man kunde betala överallt i bägge valutorna. Har på känn att nästa resa går till någon grekisk ö igen....

onsdag 8 oktober 2008

Strandlivet hägrar!

- Efter en intensiv famileskallgång i morse hittades biljetter & pass i en stor hög papper som Pappan slängt in på soffan i arbetsrummet...
- Jag hittade en ny bikiniöverdel i affären!
- Jakky har diarré och har spytt 2 ggr o äter inget...
- ena resväskan höll på att spricka i dragkedssömmen
- Dottern är tvärarg över dagens skolbesked att hennes klass i nästa år hamnar att flytta över till en annan skola pga utrymmesbrist (vi tycker inte heller det är bra)
- Londonmagen visade sig vara en pojke, son nr 3! Grattis hela L-family!!
- Vi sitter i bilen, resan har startat!!!

Nervös i nerverna!!!

Alltså:
Pga Dottern och de bekymmer hennes adhd för med sig har vi haft ett vidrigt veckoslut (fel, två veckoslut efter varandra) och en helvetisk gårdagskväll. Jag har gråtit och varit helt slut, nära ett totalt sammanbrott. Tror att det är ändringar i hennes medicinering som påverkar hennes beteende. Sände e-post om saker åt hennes läkare igår kväll då det var som mest hysteriskt och vidrigt, men har inte fått nåt svar idag, och hann inte ringa henne. Jag beslöt att vi återgår till de tidigare sorterna och doserna, annars blir vi psykfall hela familjen. Förutom detta har jag arbete upp över öronen på jobbet och tokstressar dagar och nätter för att hinna med möten och skriverier. Nerverna är på helspänn och jag känner mig fruktansvärt spänd i hela kroppen. Plussa sen till att vi far på semesterresa i morgon kväll, och jag har haft alla förberedelser inför det. Kom hem först kl. 21.30 ikväll efter att ha varit på barnens föräldramöte och hämtat dem från Faster (1000 tack för all din hjälp igår kväll och ikväll!!!), hittade min favoritbikini söndertuggad av en viss hund........ aaaaarrrggghhh!!! Har nyss fått det mesta nerplockat i våra resväskor, och vad märker jag då: jo, någon har tagit alla våra pass och resbiljetter från bordet där jag hade lagt dem, och jag hittar dem ingenstans!!!!! Hjärtflimmer och andnöd!!! Jag har nu sökt alla tänkbara ställen, men hittar dem inte. Alla andra sover så jag kan inte börja härja med dem. Dottern är starkt misstänkt, igår kväll var också min handväska plötsligt försvunnen, efter intensivt letande hittade vi att hon tömt den på innehållet och gömt den långt bakom andra väskor som jag sällan använder.... Så: för tillfället är jag helt "nervös i nerverna" och om inte passen kommer fram reser vi inte till Turkiet imorgon.

Om jag ska hitta nåt på pluskontot just nu är det att jag fick min nya bil för en vecka sen (en rödröd Kia Cee´d), och att det ser ut som om "innehållet" från Londonmagen är på väg att börja visa upp sig, håller tummarna!!! Och så är jag uppriktigt glad över hjälpen från syster S och kusin M igår kväll, tack till er också!

Nu ska jag ännu betala räkningar innan jag kan avsluta dagen. Morgondagen är igen stressigt fullbokad på jobbet kl. 8.00-15.00, sen är det bråttom hem och slänga ihop det sista innan vi sätter oss i bilen mot Vasa, med mellanstopp hos Mormor som bjuder på mat och tar över Jakky (Tusse for idag till villan där han ska bo med Pappans kusin i hans stuga). Direktflyget från Vasa till Antalya går 22.20, och framme i Alanya och vårt hotell är vi väl under de tidiga morgontimmarna. Om vi får fram passen och biljetterna vill säga....

lördag 4 oktober 2008

Sommarbilder

Då jag bläddrade genom sommarens bilder kom jag på att det finns en hel del bilder från juli-augusti som jag inte lagt ut här, men som jag gärna vill publicera som sommarminnen för min egen skull, men också till glädje för andra. Så håll till godo, minns den sommar som var!