fredag 29 augusti 2008

Fullt ös

Nog är det underligt att man efter en längre ledighet nästan omedelbart kommer in i stresshjulet på jobbet igen. Det är bråttom, bråttom, vissa uppgifter släpar efter och kalendern fylls så otroligt snabbt. Skrivbordet och rummet är stökigt, hann inte reda upp innan jag for på semestern, och det finns inga lediga timmar under dagen att hinna ta itu med sånt. Känner att jag borde få vara en hel dag helt ostörd bakom röda lampan och bara slänga, sortera, mappa etc, så skulle jag känna att jag hade bättre kontroll över situationen.
Sonen har varit väldigt grinig och på dåligt humör idag, både på morgonen och efter att han kom hem från eftis. Det tär väldigt på mammas nerver att försöka få honom "normal" igen och klara av att någorlunda behärskad hjälpa honom med läxorna.
Igår kväll var jag tillsammans med några andra från jobbet inbjuden till en trädgårdsfest modell större, då den lokala "kopieringsmaskinsfirman" hade stor kundtillställning. Det blev buffé med sex sorters olika sallader och helstekta grisar, med goda drycker till (jag kom med bil...). Krisse Salminen, känd finsk underhållare, rev ner många skratt, och Geir Rönning tillsammans med lokala musiker fick oss att rocka loss i det stora partytältet. Efteråt blev det ännu en liten vandring på stan med "flickorna", då en stor del av centrumaffärerna höll nattöppet (till 23) + det ordnades modevisning utomhus + försäljningsstånd längs gågatan + konserter på det som här kallas Spotlight, handelns och kulturens natt. Vädret var också bra, så då man gick längs gågatan kändes det lite som när man vandrar utomhus på semesterorterna i södern!

Villa-avslutning blir det på lördag, ungarna tjurar för att vi inte kommer att ha några gäster det här året, då alla tänkbara har andra planer. Som tur är kommer åtminstone Åbo-familjen längst inne i viken upp till helgen, så deras två barn är säkert en räddning åtminstone till en del. Sonen har valt ut raketer och smällare till oss alla (jag får en fin "eldsprutarburk"), jag hoppas att Jakky kommer att överleva veckoslutet. Finns det öronproppar för hundar???

tisdag 26 augusti 2008

Sommar-plock del 1

Det blev ju inte så mycket skrivet och visat under senare delen av sommaren, så jag tänkte göra några plock från
olika händelser.



När sommaren väl efter mycket gnissel och lång väntan började visa sin bästa sida kom solstolarna och -madrasserna snabbt fram på terassen. Det var bara det att då jag skulle njuta av solen i raklångt läge så var det någon annan som hann före mig...




Årets Jakobs Dagar såg vi inte så mycket av, vi hölls mest ute på villan eftersom veckan sammanföll med den första simskoleveckan. En trevlig grej var att vår kör på lördag eftermiddag blev inbjuden att närvara (och sjunga) då vår kördirigent passade på och gifte sig med sin fästman, även han sångare i kören! Det var en fest enbart för deras närmaste släktingar, så vi kände oss verkligt hedrade över att de ville ha oss med på sin stora dag.


Följande dag hade vi vår parkkonsert i strålande solsken och med många åhörare. I början av juli inträffade en tragisk händelse som även påverkat oss i kören: två personer härifrån begav sig ut på fisketur till Mickelsörarna utanför Vasa, i hård blåst gick båten under - männen har ännu inte påträffats. En av dem sjöng i kören. En tragisk olycka, som är väldigt jobbig för deras anhöriga. För oss i kören fick "vår egen sång" (tonsatt av vår förra dirigent) Aftonens sång en ny innebörd, och det var jobbigt för oss att sjunga den under våra sommarkonserter.

"Idag är havssången allvarligt lågmäld.
Jag står ensam på aftonstranden, när natten kommer.
Nu går mitt hav till vila en stund,
nu går mitt hav till vila en stund.
Aldrig förr har havets ton varit så enkel,
aldrig förr har havets ton varit så klar.
Så som ett avsked, som ett avsked,
sådan är aftonens sång."

fredag 22 augusti 2008

Hund & katt

Någon kanske undrar hur StrandHunden Jakky och StrandKatten Tusse kommer överens nuförtiden? Jo katten har accepterat "monstret", och förlikat sig vid tanken att de bägge kommer att bo här i vårt hus. Tusse är så kärvänlig mot Jakky då han (katten) släpps in genom dörren, skuttar och stryker sig mot Jakky och är riktigt "pjaso". Men blir Jakky för ivrig och närgången kommer Tusses tass snabbt fram, och Jakky får snällt dra sig undan, han har lärt sig vem det är som bestämmer. Och såsom tidigare följer Tusse ofta med då vi går ut på Jakkys promenadrunda här i grannskapet eller längs villavägen, det ser rätt skojigt ut, då "djurparken" är ute och luftar på sig :)


Den här bilden är tyvärr ganska mörk, tydligare bilder på våra djur ser ni i spalten till höger, där jag har bytt ut bilderna på StrandHunden och Strandkatten.

Tyckte förresten att den här rastplatsen uppe på däck på Viking XPRS var rätt kul :)

torsdag 21 augusti 2008

På gång igen!

Så där ja! Nu har jag äntligen tagit mig lite tid att sitta ner vid datorn och göra nåt åt den här bloggen!!! Det blev ett jättelångt uppehåll, jag hade nog inte tänkt att det skulle bli det, men jag har varit tvungen att prioritera andra saker. Om jag visar hur det ser ut just nu då man kommer in till oss så kanske ni förstår att det finns en hel del som kräver insatser, och ändå syns bara en del av "eländet" på bilderna...

















Det som är på gång är alltså att vi flyttade hem från villan på söndag för 1½ vecka sen, alltså till skolstarten. Vi tog genast itu med att tömma Dotterns rum, för det är dags att tapetsera om i hennes rum. 10-snart-11-åringen som redan känner sig som (och uppför sig som!) tonåring vill inte längre bo med små söta mumintroll på väggen, och det kan jag ju nog förstå. Alla hennes grejer från skåp och lådor samt möblerna ligger utspridda över hela huset, själv huserar hon här i arbetsrummet, där jag nu alltså smugit mig in och trängt mig in framför datorn en stund då hon är borta.

Jag började jobba i måndags, efter fem veckors sjukledighet. Idag är Sonen så förkyld så han fick stanna hemma, vilket alltså innebär att också jag är hemma, inte hann jag vara många dagar på jobb inte.

Dottern har blivit fjärdeklassare, och Sonen har börjat på tvåan. Bägge har kommit igång bra, och spännande tycker de att det är med de nya språken: Dottern har börjat läsa engelska och Sonen finska. Också Jakky har börjat i skola - hundskola! Förra torsdagen var vi första gången med honom till hundplanen, där det fanns ett sammelsurium av doggar av olika ras och storlek. Riktigt roligt är det att tre av hans syskon också är där! Försökte fånga dem alla på en snygg bild, men det var ju lättare sagt än gjort...


Jakky längst till höger


Min arm är inte ok ännu, men bättre och bättre går det. Jag går på fysioterapi och LPG-behandling, och det ger resultat. Jag är bara så irriterad på den hvc-läkare som jag gick till då min första sjukskrivningsperiod gick mot sitt slut. Jag var bekymrad och frågade om jag inte borde till röntgen eller fysioterapi, men han meddelade bestämt och tydligt att enligt hans uppfattning läks sådana här skador bäst av sig själva! Han upprepade detta ett par gånger för säkerhets skull, och förlängde min sjukledighet. Inte blev det sen så mycket bättre under den följande veckan, så sen fick jag via min arbetsläkare på röntgen- och fysioterapiremiss. Röntgen visade att allt är ok trots värk och stelhet, medan redan första fysioterapibesöket gav ett mycket positivt resultat, så jag förstår inte varför man bara borde låta tiden gå utan åtgärder?! Är vissa läkare avigt inställda mot fysioterapi och tror bäst om sig själva och medicinkonsten, eller vad handlar det egentligen om?
Jag har satt in endel bilder i några av de senast föregående inläggen, ni får gärna bläddra bakåt! Fler bilder från sommaren som gick kommer i egna inlägg senare. Nu ska vi iväg och hälsa på får i Lepplax!

tisdag 12 augusti 2008

Långt uppehåll

Oj oj oj vilket långt uppehåll det blev i mitt bloggande. Beror dels på att jag fick nervfel av att blogga från mobilen (den "åt upp" långa inlägg som jag skrivit vid flere tillfällen), dels på att det blev sol, dels på min sjuka arm, dels på att nu då vi har flyttat upp till stan igen har storröjning på gång + har börjat tapetsera Dotterns rum så hela huset är belamrat med hennes saker...

Förresten så har jag inte börjat jobba ännu, fortfarande sjukskriven (femte veckan). Men på måndag blir det dags att ta sig till arbetsrummet och sätta igång!

Jag skriver inte mer ikväll, ska ta mig tid imorgon att uppdatera er om vad som skett de senaste veckorna. Ville bara ge mig till känna så ni inte tror att jag är borta försvunnen :))