torsdag 24 juli 2008

Hysteriskt fruntimmer!

Två minuter efter att jag publicerade det förra inlägget och "vände på fläsket" hörde jag Tusse komma (han har en liten bjällra i sitt halsband). Han är en stor jägare här på villan, bara igår kväll så länge vi hade gästerna här kom han med två levande möss. Nu såg jag att han igen hade nånting med sig som han lekte med, och jag gick emot honom för att se på musen. Men då såg jag att det inte nåt möss utan en orm!!! iiiiiiiiiii!! Hunden blev också nyfiken på vad som var på gång och gick dit för att kolla, och jag började ropa och slänga saker mot dem för att få bort både hunden och katten. Oj huh huh. Det visade sig att ormen var död, och nu vet jag inte om det är katten som bitit ihjäl den eller om den var död redan innan. Gav för säkerhets skull en ormtablett åt Tusse, tyckte att verkade lite slö, men det kan ju också bero på värmen. Ormen flyttade jag med kvastskaftet och satte en upp och nervänd hink på, och en stor sten som tyngd ovanpå.... Fy 17!! Hjärtat slår ännu snabbare än det brukar. Vi har inte haft nån orm här nere på flere år, och vill absolut inte heller ha hit dem!

Dagens fruntimmer...

... ligger utsträckt som en padda på den soliga varma terrassen tillsammans med sin hund. Vi njuter av tillfälligt lugn och ro på tumanhand. Sonen är i simskolan, Dottern hos fastrarna och Pappan i snickeriet. Vädret är just nu underbart, precis det som vi längtat efter i så många veckor. Prognosen för de närmaste dagarna ser dessutom mycket lovande ut. Så om Jakobsdagarna började i moll så verkar de avslutas i dur (ha ha, vår kör har ju konsert i Skolparken på avslutningsdagen!).

Dottern och jag var alltså och såg MammaMia! på bio i måndags. Måste medge att jag flere gånger skrattade så tåtarna sprutade! Den grekiska miljön helt underbar, och sångerna förstås såååå välbekanta och det var svårt att låta bli att sjunga med. Sångerna hade ju såväl svensk som finsk textöversättning, men jag beslöt snabbt att låta bli att se på den för det känns så fel, det är ju inga direktöversättningar. Sångerna i orginal får tala för sig!

Tisdagsvädret var en aning bättre än måndagen men ändå tillräckligt asigt för att ungarna skulle få stanna hemma från simskolan ännu en dag. Vi vuxna var bjudna på ett 40-årskalas. Meningen var att det skulle hållas ute vid havet, på Mässkär, men födelsedagsbarnet M kastade in handduken på förmiddagen och konstaterade att festen flyttas hem till stan i stället. För vår del var det helt ok, det blev ju 5 minuters promenadväg i stället för bil/båttransporter. Vi var 30 personer som trängdes hos M & P, och vi hade en jättetrevlig kväll med fantastisk catering!

Vi övernattade hemma i stan, och fick vakna till solsken. Dottern skjutsades till simskolan (hon är i förmiddagsgruppen), jag handlade, och sen körde Pappan oss till villan. Jag körde Sonen till simskolan(eftermiddagsgruppen) & tog hem Dottern. Det var första gången jag satte mig vid ratten efter att jag skadade armen, det går att köra om jag är försiktig. Efter att Sonen hämtats hem fick vi gäster från Nkby, fam B. Vi njöt av eftermiddagssol i solstolarna, ungarna lekte, simmade och fick åka "donits" och värmde sig i bastun. Vi fixade god mat tillsammans och naturligtvis gick solen i moln lagom tills vi skulle sätta oss ner ute på terrassen och njuta av middagen :(

Idag finns ingenting inplanerat, det är en riktig slappardag. Jag firar inte min namnsdag med jordgubbstårta idag, som jag brukade göra förr i världen, utan den firas tillsammans med Dottern om några dagar (Sonen brukar också få fira samtidigt i stället för på vintern).

Armen är lite bättre, men jag skulle nog säga att den bara är 50% återställd ännu. Undrar om jag borde fara och visa upp den på nytt och ha dem att ta nya röntgenbilder. Känns "låst" och fel i armvecket, går inte att räta ut och det finns ett par väldigt smärtande ställen :((

Dags att vända på fläsket! :))

måndag 21 juli 2008

Höstväder

Den 21 juli idag - och ute rasar ett höstoväder. Nordlig vind 15 sek.meter, temperaturen 15 grader och ett piskande regn som med känslan av små isbitar mot huden. Och mitt i detta märkte vi att barnens "lill-Viggen" har fyllts med vatten och håller på att sjunka... Bara för Pappan att slita av sig kläderna och gå ut i det kalla vattnet och rädda situationen. Som tur är tycks inte motorn ha tagit skada trots att den var till 3/4 under vattenytan.

Barnens skulle ha börjat i simskola idag. Vi får hoppas på bättre förutsättningar i morgon.

Jakobs Dagar började igår. Idag storloppis på torget - undrar just om det är någon som vågat sig ut dit idag. Förra sommaren stod svägerskan och jag en hel brännhet Jakobs dag och sålde loppisgrejor, då var det mycket folk i farten.

Igår var vi och hälsade på syster C och hennes familj ute på deras stuga i yttersta havsbandet utanför Monå/Kantlax. en härlig dag med ett nästan spegelblankt hav då J tog oss med deras båt från hamnen ca en halv timme ut. Det var sju år sedan vi var dit senast, kom vi underfund med. Vi lovar att det inte ska dröja lika länge till nästa gång!

Då vi kom hem på kvällen for Pappan och plockade i jordgubbslandet, kom hem med nästan 15 liter härliga gubbar!

Ikväll ska Pappan och Sonen på Jaro-match, brrr..... Sonens fotbollslag ska marschera in på plan tillsammans med Jarospelarna för presentationen. dottern och jag har planerat in en Mor & Dotter-kväll. Det blir bio - säger bara Mamma Mia!!

lördag 19 juli 2008

Powerland

Igår for hela familjen, förstärkt med kusin K, till nöjesfältet Powerland i Powerpark i Härmä (en helt otrolig anläggning mitt i "ödelandet" på Härmäslätten - värt ett besök för alla som inte varit dit!).
Barnen fick åka i allt de ville och hur mycket de ville, och som de åkte! Dottern åkte i alla "hemskheter" utom en, t.o.m. i fritt fall och cobran! Och Sonen visade verkligt modiga tag - han åkte i den stora bergochdalbanan!
Kusinen och Pappan fungerade som åksällskap, själv kunde jag inte åka i mer än pariserhjulet, dinosafarin och ett par andra attraktioner pga av min hand/arm.


Vi hade jättetur med vädret - växlande molnighet från och till under hela dagen, och under den enda lilla regnskuren gick vi in och åt pizzabuffé.

Om ungarna uppförde sig jätte-exemplariskt igår, så har det varit hysteriskt idag. Funderade ett tag på om det är de som ska slängas ur huset eller jag som ska flytta...

Bostadsmässa

Förra fredagen invigdes årets bostadsmässa, i Vasa. Det pirrade nog lite i kroppen då jag hörde de lokala radiosändningarna och intervjuerna därifrån den dagen, återupplevde många minnen från tiden sommaren 1994 och åren dessförinnan. Mindes alla de intensiva förberedelserna, invigningsdagen med fint program ute på Skeppstorget och min dåvarande kör som sjöng Öppna landskap och I am sailing (med segelbåt i bakgrunden, oplanerat!), den soliga och varma fina mässmånaden 15.7.-14.8. (inte en enda regndag!!), alla fina hus och alla byggarna och utställarna, vårt småvåningshus Briggen och vår egen lägenhet som var utställd under mässan, och dessutom vårt "mässbröllop"... Det var en helt otrolig och oförglömlig tid!! "

Bilder av och från Briggen, vår norrbalkong på andra våningen:



Laman" slog till mitt i förberedelsetiden, och ingen i staden/nejden trodde att vi skulle klara av målsättningen 150.000 mässbesökare, tvivlarna och pessimisterna var otroligt många. Men vi kämpade på.... Slutresultat: 156.671 registrerade besökare!!!

(För oinsatta läsare kan jag berätta att jag i 2,5 års tid jobbade heltid som projektsekreterare för Bostadsmässan 1994. Vi fick en civiltjänstgörare till vårt kansli, min "sekreterare", som jag hann både förlova och gifta mig med under den här tiden... Dessutom passade vi på att tillsammans med den lilla byggfirma som hans bror var delägare i planera och bygga ett sexfamiljers trevåningshus till mässan, och en av lägenheterna var vår och vi ställde ut den under mässan.)

I förrgår besökte vi på tumanhand mässan i Vasa. Ett fint område, och många fina hus, men ujujuj vad dyra...... Jag hittade mitt favorithus (nr 23, Jämerätalot har haft favorithuset för mig på så gott som alla mässor under årens lopp), vill haaaaa!!! Men priset... suck. I mässkatalogen nästan 600.000 euro, och då vet man att det är ett schablonmässigt uträknat pris, och tomtpriset + anläggandet av trädgården ingår inte.... dubbelsuck. Det förblir en vacker dröm!




















Enarmad

Försöker leva mitt liv så gott det går med en frisk arm och en som ännu är rätt sjuk, men ändå på bättringsvägen. Kan ännu inte vrida handleden riktigt långt åt varken ena eller andra hållet, och får inte heller armen helt uträtad. Bättre går det nu att greppa saker och ting, men de ska inte väga mycket, det klarar jag inte av. Har inte använt mitella, tycker den är bökig och läkaren sa ju att jag kan använda den för att ha mindre smärta. Tycker det har gått bra utan, och hursomhelst så skulle jag inte ha fått använda den längre än en vecka. Fingrarna har varit väldigt svullna, fick med milt våld av mig ringarna igår.

Försvunna

Två män i 60-årsåldern, från vår stad, försvann under en fisketur utanför Michelsörarna för två veckor sedan. Deras båt har hittats på havsbottnen, männen har inte ännu hittats trots massivt spaningspådrag. En av dem sjunger/sjöng i vår kör.....

torsdag 17 juli 2008

Skattjakt


Önskar att jag kunde hitta skatten vid regnbågens början...

måndag 14 juli 2008

2,5h

* 2,5 timmar tog det att åka över från Hfors till Tallinn
* 2,5 timmar fick jag idag kl 10.30-13 sitta i väntrummet vid Malmskas jour för att få komma in till läkaren. Jag fick min tid då jag ringde upp kl 8.15, på ett par timmar hann de alltså försena sig så här rejält. Irriterande är det ju att man inte får några mellanrapporter. Inte vågar man heller gå bort emellan då man inte vet när det blir ens tur. Och cafeterian var semesterstängd, så inget kunde jag dricka/äta heller.

Varför var jag där då? Jo igår på eftermiddagen tappade Sonen sin ena "crocs" i vattnet och den flöt iväg en bit förbi bastun. Jag klättrade på det branta berget bakom bastun och snabbt som 17 slant min fot då den regnvåta mossan lossnade från berget, jag föll baklänges och sträckte reflexmässigt vänstra armen rakt bakåt som stöd. Berg sviktar ju som bekant inte precis och ger efter, så kraften mot min raka arm var rejäl och det tog jätteont!! Först trodde jag att jag brutit den, efter en stund kändes den en aning bättre. Men efter ett par timmar tog det så ont och jag kunde inte sträcka den eller ta tag i nåt med handen, så jag ringde sjukhusets telefonrådgivning. Beskedet var att sköta armen med ispåse + ta värktabletter, eftersom de ändå inte kunde göra nåt förrän röntgen öppnar på måndag morgon. Så jag kämpade med värken under kvällen (vi var hela familjen på utomhusteater i Purmo) och natten, och fick sen som sagt läkartid till förmiddagen. Pappans farbrors fru kunde tack och lov komma och sköta barnen så han kunde komma med mig till stan, för jag klarade ju inte att köra själv.

Det som också kändes frustrerande då jag satt i väntrummet var att veta att det läkaren skulle göra var att skicka mig vidare till röntgen. Den "diagnosen" ställde jag ju själv redan igår kväll, skulle bra ha kunnat fixa undan den delen innan läkarbesöket! Men så funkar det ju tyvärr inte :( det blev alltså 1. läkaren, 2. röntgen, 3. läkaren, som kollade bilderna och ringde upp röntgenläkaren för konsultation + sökte i sin databank en god stund, för att sedan 4. skicka mig till ett behandlingsrum för att vänta på kirurg som skulle få ta ställning till vad som skulle göras. Efter en god stund 5. kom denna kirurg, som sedan gick för att konsultera en kollega, 6. som sen också kom och kände på armen. Slutresultat: möjligen en liiiten fraktur vid armbågen, men också möjligt att det inte är nån fraktur. Mitella 1 vecka ifall jag tycker att det behövs för smärtan, + Buranarecept & 3 veckors sjukskrivning! Tidsåtgång sammanlagt 4 timmar + restiden från/till villan, och ute förstås just precis idag av alla sommarens dagar flödande sol och drygt 20 graders värme.... Vi har 7 dagars karenstid för sjukskrivning som inträffar under semestern, så min fjärde semestervecka går alltså åt tll sjukskrivningens första vecka. Sen får jag ta min femte vecka + de övertidstimmar jag tänkt utnyttja vid nåt senare tillfälle, tror tyvärr inte att jag pga arbetssituationen kan ta ut ett par veckor extra i augusti. Men de kan ju vara bra att ha under vintern också.

Tur i oturen att det var den vänstra armen som skadades, annars skulle jag inte ha klarat av att skriva det här inlägget från min soliga terass!!

lördag 12 juli 2008

(S)pioner!




Mina "spioner" hemma i stan är i full blom, och rosorna slår också ut. Såååå fina!!!





Besvikelse

Barnen + Sonens kompis från stan var anmälda till en sjörövarfest på Köpmanholmen idag. Igår rinde de och sa att festen är inställd pga. för få anmälda :(( Stooooor besvikelse! Nå, men kompisen skulle komma och leka med Sonen i alla fall idag. I morse ringde mamman och sa att pojken har haft feber i natt..... Totalt hysteriskt besviken son!!! Nå, han kom med mig upp till stan och har nu fått vara ett par timmar och leka med en annan kompis i grannskapet. Jag ska och hämta honom nu, få se om jag får med honom tillbaka till villan eller om det blir stora vrålet igen??

Tallinn-resan

Igår kväll satt jag och skrev ett långt inlägg på min telefon om vår Tallinn-resa. Sen när det var dags att publicera det så hade av någon mystisk anledning mer än halva inlägget försvunnit.... grrrr!! Det tog ju jättelänge att skriva det! En kort sammanfattning, jag orkar inte ta alla detaljer: resan gick bra, vi hade ett fint hotell med härliga pooler och fin miljö, drack goda drinkar sittande i poolen!, och njöt av många olika bastun. Vår favorit var ändå den turkiska hammamen, sååååååå skönt att ligga på den varma marmorplattan! Jag tog en skön massage/peelingbehandling, och Dottern fick sitt hår klippt. Shoppandet fick vi lämna till en annan gång, till en barnfri resa...



fredag 11 juli 2008

Kväll på terassen

Det är fredag kväll, regnet som spillt ner hela dagen slutade för en timme sedan och havet ligger blankt. Himlen är ännu täckt av moln här hos oss, men ute mot havssidan tycks det vara klart. Jag sitter på terassen med ett glas rödvin, yllesockor på fötterna och en tjock höghalsad tröja på kroppen. Ja värmen, den är fortfarande nån annanstans. Det ryker ur munnen då jag andas ut... Och vinet svalnar snabbt i glaset.

onsdag 9 juli 2008

I väntan på värmen...




Sovstilar igen

Måste igen en gång visa hur avslappnat en del kan sova :)










Lill-Viggen...


... heter barnens nya fräsiga båt!! Som pappa så gärna raggar med...
Bilden tagen vid ett sällsynt tillfälle: solen visade sig en stund!

Lämnar landet & skitvädret!

I morgon bitti reser familjen utrikes!! Vi orkar inte med det kyliga, blåsiga, regniga vädret längre så det blir en tripp söderut. Okej, resan är i kortaste laget, bara två dagar, och vi far inte längre än till Tallinn i Estland, men i alla fall! Fast vem skulle ha trott att man mitt i sommarjuli far på spa i Tallinn, det är ju nog egentligen helt knäppt... men vädret är ju också knäppt!!

Rekommenderade av familjen Ha., som var där i förra veckan, kommer vi att bo på Tallink Spa & Conference Hotel som ligger intill hamnen, på promenadavstånd från gamla stan. Barnen har inte förr besökt Estland, så för dem blir det spännande att få åka över med färjan och att komma till ett nytt land. Eftersom det är banförbättringsarbeten på gång på järnvägssträckan mellan Karleby och Seinäjoki så kan vi inte stiga på tåget i Bennäs i morgon bitti utan måste köra till Seinäjoki, så det blir en tiiiidig uppstigning för att vi ska hinna till halv7-tåget. Sen får vi åka över med nya Viking XPRS och är framme kl. 14. Vi ska gå några timmar på stan innan vi dyker ner i bassängerna på kvällskvisten (de har öppet till kl. 22), och på torsdag förmiddag blir det lite mer simning, och jag tänker ta någon skön spa-behandling, innan vi checkar ut. Nån timme till på stan hinner vi innan Tallinks Superfast VII kl. 15.30 tar oss över tillbaka till Hfors, och sen rusar vi direkt till 18.30-tåget. Det blir alltså ett par intensiva, men förhoppningsvis roliga dagar!

Jakky har vi ikväll fört hem till hans mamma Lady, som tillsammans med uppfödarfamiljen tar hand om honom. Idag fick han för övrigt sin 4-månaders vaccinering. Passade på att väga honom: 21,8 kg! Han blev fyra månader i lördags, på kvällen tappade han en tand och söndag morgon lyfte han för första gången på bakbenet då han kissade :)) "Barnet" gör framsteg :)

måndag 7 juli 2008

Pälsar på mig

tredje (vinter)semesterveckan inledd. För tredje dagen i rad: 11 grader och nordlig blåst. Yllesockor och vedbrasor. Förkylning som smyger sig på. Jag smider planer... Till att börja med far vi hem till stan på eftermiddagen, och jag tänker ligga lääääänge i ett varmt bad.

lördag 5 juli 2008

Flyttar!!

Nu flyttar jag. Till medelhavet. En dag fick vi ha sol och varmt (men blåsigt...), alltså igår. Nu: 12-13 grader, hård blåst mulet - VAD ÄR DET FÖR SOMMARVÄDER??? Och 5-dygnsprognosen lovar samma temperatur för hela perioden, tisdag och onsdag blir det dessutom regn. Så: jag flyttar!

torsdag 3 juli 2008

Fri!!

Hurra för att colombianska regeringsstyrkorna lyckades lura Farc-gerillan och fritog Ingrid Betancourt och 14 andra kidnappade!! Ingrid, som var presidentkandidat, kidnappades för 6 år sedan, och fritagningen har en mycket stor betydelse i landet. Slutet för Farc närmar sig?? Låt oss hoppas det, så att det långa inbördeskriget skulle få ett slut och barnen få leva under lugnare omständigheter, utan risk att bli barnsoldater......

onsdag 2 juli 2008

Var är värmen??

Det börjar kännas frustrerande: vi är inne i juni, om en månad är det augusti, och fortsättningsvis har sommaren bromsen på! Alltså 16-17 grader, vad är det för semestertemperatur?? Solen kommer fram endast korta stunder, och jag som är en frusen typ byter snabbt shortsen mot långbyxor, och den nya bikinitoppen som hittills varit på hela två gånger får finna sig i att täckas av en t-skjorta eller långärmad tröja. Simma är inte att tänka på - jag vill ha minst +28 i vattnet!! Barnen har inga sådana krav (det hade nog inte jag heller som barn, bodde i vattnet...) utan plaskar glatt oberoende av om solen skiner eller inte och vattentemperaturen är inget att klaga över. Idag lyckades Dottern äntligen att få Jakky i sjön, det lyckades med lite godis :)

På måndag kväll hade vi en riktig natur-tv-upplevelse, då vår vik förutom av familjen Storlom även besöktes av familjen Svan! Svanföräldrarna hade med sig två av sina fyra ungar, och gled stilla omkring på det spegelblanka vattnet. Jättevackert. Ett annat djur bodde några dagar i en vattenbalja på terrassen utanför matplatsen - en groda som Dottern hittat.

Ovan nämnda terrass fick en ansiktslyftning då vi igår kväll hämtade ett terrassmöblemang i trä, med sköna sittdynor på stolarna. Tidigare har vi haft vita plastmöbler, så förändringen är ganska markant. Så nu väntar vi på att kvällarna ska bli varma så vi kan sitta ute och njuta...

Ett problem vi har är att Dottern inte får tag i sömnen förrän vid 1-tiden på natten. Hon är hur pigg som helst och hittar på mycket att göra. Nyss har hon kommit in efter att ha metat vid stranden, och faktiskt lyckats få sommarens första napp, en liten braxen. Melatonintabletterna vi gett henne tycks inte längre ha nån effekt. En riktigt usel dag hade vi i måndags då hon, efter att ha somnat vid 1, vaknade och steg upp vid 5-tiden, och då hon inte kunde somna om så blev dagen uppochner och föräldrarnas humör allt annat än soligt då hon varvade upp för fullt. Jag hoppas innerligt att det inte blir fler sådana dagar i sommar, det räcker mer än väl med morgontimmarna efter att hon stigit upp och innan hennes medicin hunnit börja verka - hon retar gallfeber på oss alla och förstår ju inte när vi får nog utan fortsätter etter värre. Så lugna sköna mysiga morgnar är ett minne blott, nånting jag så längtar efter....

Slut på gnället för idag. Hoppas på en solig dag imorgon!