söndag 29 juni 2008

Söndagshändelser

Sitter på terrassen med en varm katt liggande i famnen, skönt för mina bara ben. Ute mot havssidan är himlen ljusblå, men rakr ovanför oss hänger ett moln som sakta släpper ner ett kvällsregn. Det är lugnt och fridfullt, vattnet ligger stilla och framför mina ögon, ca 10 meter från strandlinjen, simmar storlommen med årets unge. De böjer sina halsar bägge två, söker skydd för regnet. Storlommen är en vacker fågel med ett speciellt läte. Varje sommar har vi herr & fru storlom häckande här bakom udden, och lika trevligt är det varje gång att se dem komma simmande in i vår vik, där de sakta glider fram, dyker, och kommer upp en stund senare en bra bit från var de försvann under vattenytan. En unge har de för det mesta, jag tror att jag bara ett år sett dem med två ungar. De kommunicerar med sin unge, och man kan riktigt höra hur ängsliga de är de gånger de slarvat bort den och ropar på den.

Idag har jag tvättat solstolar och terrassmöblerna (plast) nere vid stranden, planterat några blommor och skurat grillgallren. Just nu har jag en rabarberpaj i ugnen, ska njuta av den + vaniljvisp senare ikväll, då jag lyssnar på fotbollsfinalen (tänker heja på spanjorerna).

Till sommarnöjena för min del hör också att lyssna på sommarpratarna i Sveriges P1. Vanligtvis hör jag på kvällsreprisen som börjar strax efter 23, men idag lyssnade jag redan på eftermiddagen. Det var EU-kommissionären Margot Wallström som hade ett intressant program, extra intressant var det säkert pga att jag besökt EU-parlamentet och kommissionen i vår.

Katten (som kom med en mus idag) sover gott med huvudet på min högra arm, det här borde fotograferas: bloggare med katt :))

lördag 28 juni 2008

Midnattsstämning

Så här såg det ut vid midnatt förra natten. Det ni inte ser, känner och hör är dimslöjorna som sveper in från viken, den svala nattluften, och tranorna som skriker på avstånd....

Jag älskar förresten alla våra små knotiga tallplantor, de ger så fina bildeffekter!




Show and Tell: Matlagning

Nu leker jag att det är fredag och kör fredagstemat :)

Jag är bra på att köpa matlagningstidningar och kokböcker, och tänker "nej men nu ska jag nog se till att börja göra nånting ur de här" - men..... vardagsmaten hos oss är nog som i många andra barnfamiljer makaroni, spagetti, ris, korv, maletköttsås, pizza, hamburgare, .... har ingen tid & inspiration för avancerad kokkonst, och barnens kommentarer är ändå alltid "vad får vi för äcklig mat idag?"...

Sommartid blir det ändå en hel del grillat då vi bor ute på villan, och är det bara terassväder så äter vi nog utomhus. I förrgår köpte jag ett par nya tidningar...
Nyårsafton och midsommaren är stora matlagningshelger, då satsar vi lite mera och prövar för det mera helt nya recept. Våra nyårsgäster är förhandsvarnade: lyckas det inte så finns alltid McDonald´s!

På midsommaren delar vi upp matlagningen då vi är tillsammans med systrarna och föräldrarna. Här överst är ruccola- och tomatpajen som jag bjöd på framför grillen i väntan på att det grillade skulle bli klart på midsommarafton, den mittersta bilden visar bordet på stranden strax före vi sätter oss ner och äter ihjäl oss som vanligt, och den nedersta bilden visar vad mina systrar åstadkom på midsommardagen, dvs resultat från den nätkurs i medelhavsmat som de deltagit i. Och igen åt vi ihjäl oss!!



Matlagning behöver ju dock inte alltid vara så avancerat sommartid, i bästa fall är det varmt och soligt och man orkar inte med mycket annat än en sallad.
Har man fräscha grönsaker och örtkryddor så svänger man snabbt ihop nåt gott.
Den gröna plantan är en för våra trakter mycket sällsynt kryddväxt, jag fick den med mig hem från Lattariträffen: en guascas-planta från Colombia! Ett måste då man tillreder den goda hönssoppan Ajiaco!
Smaklig måltid!


Före...

Lyckades ta ett par bilder av hur det såg ut i villan före "cirkusen" flyttade in...



fredag 27 juni 2008

Slutjobbat

... får det vara nu, har suttit en dryg timme på mitt arbetsrum och jobbat febrilt. Solen skiner, det blir en glass på torget innan jag kör tillbaka till de andra på villan. Tyvärr tyvärr så är det nog ännu alldeles för svalt ute, borde vara åtminstone dubbelt upp från de 12 grader vi har... får väl lov att sola under filten :))

villabloggare!

Nu testar jag att blogga från mobilen!

Efter fyra eländiga dagar (regn, blåst, kyla - igår 8 grader!!) skiner äntligen solen från en nästan helt blå himmel, och blåsten har lagt sig! Fantastiskt vilken inverkan solstrålarna har på humöret.

Vi kom oss hit ut på tisdag eftermiddag. Barnen rusade genast iväg till grannarna längst in i viken, där barnbarnen från Åbo infunnit sig. Pojken är ett år äldre än vår dotter, och flickan jämngammal med vår son. Förra sommaren byggde familjen en egen liten stuga åt sig här på morföräldrarnas tomt, så de tillbringar nu en rätt stor tid av sommaren här (mamman är lärare) vilket är bra för vår del för annars skulle barnen inte ha någon att leka med här, det finns inga andra barn i närheten. De har också fått hund sen vi sågs senast, en liten Cavalier King Charles spanielflicka - Jakky känns som ett stort lokomotiv då han försöker leka med henne, hon ryms bra under magen på honom då han står!!

Onsdagsvädret gjorde att vi sökte oss norrut till grannstaden Karleby några timmar, mutade ungarna med Spice Ice för att få dem med... På kvällen hade Sonen fotbollsträning så då blev det en sväng hem. Den kyliga gårdagen hade jag inprickad som en sista arbetsdag, satt på möten hela förmiddagen och hade olika saker som jag var tvungen att få klara på eftermiddagen - hann inte äta och fick en ordentlig huvudvärk. Kom mig inte iväg från jobbet förrän 17.30 och hade ändå viktiga saker halvgjorda som jag fick sitta med på sentimmarna... Tyvärr innebär det ännu att jag måste ta mig in till jobbet nångång under förmiddagen för att underteckna vissa beslut, synd då vädret nu är bra.

I morgon eftermiddag ska vi på barndop ut till min farbrors sommarstuga, min kusin K ska ha dop för sin lilla dotter där och det blir en liten släktträff på samma gång, det ska bli skoj. Och så får vi se om syster S lärt sig nån tyska under sin intensivkurs med privatlärare i Frankfurt den här veckan!
Har inte möjlighet att sätta in bilder, så fredagstemat Matlagning får vänta lite för min del.

tisdag 24 juni 2008

Midsommaren...

... bjöd på omväxlande väder - sol, regn, åska och hagel! Men vi åt gott och mådde bra, ungarna simmade och bastun var varm.













Sommarflytt

Nu är det dags för oss att dra iväg 18 km norrut, till villan i Larsmo. Egentligen hade vi planerat att flytta redan igår, men det regniga och kyliga vädret gjorde det lätt att besluta att vi skjuter upp det en dag, och på så sätt hann vi få vissa saker uträttade här hemma som annars skulle ha blivit ogjorda.

Under sommaren bloggar jag inte varenda dag, men så fort jag har tillfälle skickar jag in en rad eller två, och förhoppningsvis också några bilder. Tills dess får ni njuta av några midsommarblomster från systers villa i Nkby.

Skön sommar önskar StrandMamman med familj!








söndag 22 juni 2008

Show and Tell: Klockan fem


Klockan fem på morgonen var det inte läge att fotografera, då sov jag ännu gott. Men exakt klockan fem på fredag eftermiddag (jag hade ställt in alarmet på min telefon!) hade vi tillsammans med syster S och hennes familj nyss satt oss ner på bastutrappan vid deras villa (de har villan, mina föräldrar har nuförtiden sitt tillhåll i bastukammaren, men det är alltså fråga om den sommarstuga i Nkby skärgård där jag tillbringat mina barn- och ungdomssomrar) för eftermiddagsfika med rabarberkaka & vaniljsås - en midsommartradition! Solen sken och vi hade en fin och lugn kväll framför oss. Lite annorlunda kändes det förstås då inte föräldrarna var där, men bra hade vi det ändå. Mer om midsommarfirandet i ett eget inlägg.

torsdag 19 juni 2008

Utstämplad

Nu har stämplat ut mig på jobbet: Semester UT! Nåja, på torsdag i nästa vecka ska jag vara med på ett par möten + försöka få skrivbordet städat, hann inte med det idag då vi hade styrelsemöte + jag så febrilt försökte få undan alla halvfärdiga saker på eftermiddagen att jag glömde att jag skulle föra Dottern till taktil stimulering kl 15... kom på det 15:10 och då bara rusade jag fort ut. Fick sen efteråt fara tillbaka och stänga datorn + skriva lite instruktioner åt de som ännu jobbar i nästa vecka. Barnen fick för övrigt vara ensamma hemma på förmiddagen idag, det kändes lite nervöst för mig men det verkar ha gått bra. Pappan tog dem sen på mat till vår favorit-vietnamesiska restaurang, och sen for de en sväng till villan och hämtade våra flytvästar.

I morgon far vi och firar midsommarveckoslut tillsammans med mina systrar och deras familjer i Nkby-villan, som numera innehas av min syster S. Den här midsommaren blir lite annorlunda, eftersom mina föräldrar, som sommarbor i bastukammaren på Långören, i år inte firar med oss eftersom de som bäst åker husbil i Ryssland!! Min mamma härstammar från ryska Karelen, och hon & pappa är nu tillsammans med en av hennes systrar & man + ett annat par och besöker de trakter där hon är uppväxt, i Suistamo på norra stranden av Ladoga. Det är första gången som någon från släkten är på återresa, så det ska bli spännande att se och höra vad de hittat dät. Mamma var själv bara i 1-årsåldern då de tvingades fly till Finland.

Nu ska jag så småningom iväg och handla, det lockar inte att fara och trängas med alla andra i den stora marketen, men jag är så illa tvungen.....

onsdag 18 juni 2008

Borde, borde, borde.... suck.

Borde städa
Borde planera fredagens matlagning
Borde fundera vad allt vi & Jakky ska ha med oss till Långören på fredag
Borde göra inköpslista
Borde röja upp
Borde dammsuga och tvätta golven
Borde betala räkningar
Borde starta tvättmaskinen
Borde vattna blommorna
Borde fixa resåren i Dotterns byxor
Borde äta lite, jag är hungrig
Borde gå igenom högen med olästa tidningar & annan post
Borde jobba ännu nästa vecka för att få gjort allt ogjort på jobbet

Tänker gå och sätta mig i soffan. Sverige ligger under med 0-2 mot Ryssland. Som tur var har de Zlatans knä att skylla på...

Personalutveckling


Idag tog jag min personal på en liten utfärd mot hemligt mål. Det enda de visste var att de inte skulle äta lunch innan, och att de skulle ha bekväma skor och fritidsjackor. Vart vi for? Jo till golfbanan, där vi först lunchade och sen fick nybörjarinstruktion i hur man får iväg golfbollen! Efteråt blev det kaffe och ett kanslimöte på den närbelägna villan som en i personalen har (hon var den enda som var invigd i hemligheten). En trevlig eftermiddag så här fem före semestrarna börjar!
Jag är själv inte golfspelare men har för ett antal år sedan nästan kommit igenom greencard-kursen, vem vet kanske jag börjar spela om några år då barnen inte behöver så mycket passning längre. Det finns ju en golfbana i Reston som ser väldigt vacker ut på bild, kanske man nån gång i framtiden borde åka över och pröva??! :))

tisdag 17 juni 2008

Sommarens färg: lila







Trädgården har bytt kulör. Vårens gula blommor har övergått i sommarens lila. Inspirerad av det som redan finns färdigt blev det också en massa inköp ton i ton då jag igår kväll och nu ikväll äntligen gjorde sommarblomsinköpen. Trädgårdsmästardottern jobbade flitigt i en timmes tid, och nu är krukorna på plats här hemma, och de som ska till villan väntar på transport efter veckoslutet. Jag återkommer till bättre bilder senare i sommar då växtligheten tagit sig och blommorna slagit ut ordentligt.




Nu väntar jag att pionerna (vita, inte lila!) längs gången upp mot trappan ska slå ut i nästa vecka, de brukar alltid börja blomma precis då vi sommarflyttar... grannarna och förbipasserande får ju åtminstone njuta av prakten! Liksom vi får njuta av lupinerna i diket och på tomten 100 meter härifrån! Midsommarblommor man verkligen njuter av!



Hund & Katt






Ännu finns det ett avstånd... det går bra så länge Jakky håller sig lugn, men blir han ivrig så viftar nog Tusse med sin tass och sina vassa klor!




Vår stiliga hund hade tydligen haft för lite att aktivera sig med under eftermiddagen idag, men han löste saken själv!


Ett år har gått...

I söndags var det ett år sedan svärmor, barnens farmor gick bort, endast några veckor efter insjuknandet. Vi hade en tung sommar, och en höst då saker och ting skulle redas upp. Nu har vi kommit igenom ett helt år och sett att livet går vidare, och man skapar sig nya rutiner. Men speciellt Sonen gråter ännu då och då på kvällen när han ska börja sova, han saknar sin "Pii-Pii" så mycket och tycker att det är så orättvist att det ska finnas cancer.... man kan ju bara hålla med honom.

Lattari 2008

Veckoslutet tillbringade vi tillsammans med ca 250 andra (barn, föräldrar, mor- och farföräldrar) på den s.k. Lattariträffen, som denna gång hölls i Vammala, söder om Tammerfors. För er som inte känner till vad det handlar om så är det den latinamerikanska kulturgruppen inom Interpedia, förstärkt med några andra deltagare, som årligen träffas någonstans i landet under ett veckoslut. Den här gången samlades Colombia-familjerna på Hotelli Ellivuori, ett fritids- och konferenscentrum som bjöd på en bra miljö för en träff av det här slaget. Barnen fick delta i olika aktiviteter och vi vuxna hade möjlighet att lyssna på olika föredrag, men framför allt är det ju möjligheten att få träffa alla gamla bekanta, och lära känna nya Col-familjer, som gör att vi varje sommar åker iväg. Några familjer är vi ju riktigt goda vänner med, och barnen har så roligt då de får leka med sina "kusiner". Speciellt intressant var det denna gång att få ta del av erfarenheterna av en finländsk familj som under drygt ett år bodde och jobbade i Bogotá, och under den tiden adopterade sitt andra barn därifrån genom nationell adoption.

Maten var väldigt god, och efter middagen på lördag kväll bjöds vi på en dansuppvisning till heta latinorytmer. Småflaggorna som dekorerade salen hade en grupp av de mindre barnen gjort i en workshop under eftermiddagen.

Tyvärr för alla adoptivsökande, men bra för barnen i Colombia, är att den inhemska adoptionsverksamheten där i landet nu drar väldigt bra, och väldigt få barn blir fria för internationell adoption. Den ekonomiska situationen för vårt barnhem, Los Pisingos i Bogotá, lär vara väldigt bekymmersam, det är ett privat barnhem och staten kör nu så många adoptioner som möjligt genom sina egna system. Jättesynd om LP så småningom tvingas lägga ner sin verksamhet, det har ändå verkat i 40 år och gjort ett jättearbete inom adoptionsverksamheten och mödrahjälpen där. Vi har LP i våra hjärtan, och önskar och hoppas att bekymren ska få en lösning!
Lattari-arrangemangen sker alltid på frivillig basis, familjer slår sig ihop och hjälps åt med arrangemangen genom talkokrafter. År 2000 var det vi här i vår nejd som var arrangörer, förra sommaren träffades vi i Vörå, och nästa sommar kommer Lattari att arrangeras någonstans i huvudstadsregionen.
Som avslutning en minifrågesport för icke-Colombiafamiljer: nämn två väldsartister inom som kommer från Colombia! En av dem kommer att uppträda i Helsingfors i höst...
PS: Jakky var med på resan, han skötte sig jättebra både i bilen och i vår hotell-lägenhet! Barnen var också exemplariska i bilen för en gångs skull, tack vare mp3-sagor och nya Nintendo-DS-spel...

Sköna sovstilar




fredag 13 juni 2008

Fredagstema: Utsikt

Dagens Show and Tell har temat Utsikt.
















Jag börjar med stället där jag just nu befinner mig: Vårt arbetsrum/gästrum, litet och blått, och ganska så rörigt eftersom vi har för lite förvaringsutrymme. Vi har ända sedan förra hösten talat om ett Ikea-besök för att köpa ny bokhylla, men det har inte blivit av ännu. Vi har ju inget Ikea på nära håll ännu, måste ta oss ända till Helsingfors eller Haparanda, eller Reso där de öppnade igår, tills dess att de förhoppningsvis öppnar i Vasa inom ett par år.

Eftersom jag inte har några riktigt bra bilder här hemifrån hoppar jag nu raskt över till det ställe där vi tillbringar nästan hela sommaren:





















Det här är vad jag ser då jag öppnar ögonen sommartid ute på villan/sommarstugan ;)
Förstår ni att vi mår bra där?!















I villan finns ingen diskmaskin så där diskar vi för hand, med denna naturtavla framför oss!

Sommarvattenledning fick vi för ett par år sedan, innan dess pumpade vi upp havsvatten. Förra sommaren monterade vi också en liten varmvattenberedare, så nu kan vi diska och tvätta oss i varmt vatten, lyx!




















Men ska vi uträtta våra behov får vi vackert lov att söka oss till "utetuppen". Arkitektplanerad även den :)) dock av en annan arkitekt än själva villan. Utsikten därifrån går ju också an...















Vi har terasser på tre sidor, här från den sida där vi ofta äter lunch, grillar och tillbringar seneftermiddagen och kvällen, om vädret bara är bra.















Från den terassen ser vi också till strandbastun.

Fler sommarutsiktsbilder kommer alldeles säkert under sommarens lopp!

Jag avslutar med väderutsikterna!